Economia Statelor Unite a creat 467.000 de locuri de muncă în prima lună din 2022, iar numărul noilor angajări din decembrie a fost revizuit puternic pozitiv cu peste 300.000, la 510.000, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american pentru Muncă. Conform raportului, climatul din piaţa forţei de muncă a continuat tendinţa de ameliorare, în ciuda valului pandemic cu varianta Omicron a coronavirusului. Piaţa muncii din SUA se îndreaptă practic spre o ocupare integrală a forţei de muncă, iar raportul de vineri confirmă anticipaţiile din pieţe privind debutul ciclului de majorare a dobânzilor de către Federal Reserve (Fed) în luna martie.
Aceasta a fost a treisprezecea lună consecutivă de creştere a angajărilor din economia americană şi a douăsprezecea la rând cu mai mult de 100.000 de locuri de muncă noi. Evoluţia din ianuarie a fost cu mult peste estimările iniţiale de la începutul săptămânii şi de asemenea în puternic contrast cu cele 300.000 de concedieri raportate miercuri de procesatorul american de date ADP pentru luna ianuarie. O majoritate a analiştilor estima 150.000 de noi locuri de muncă în ianuarie, iar cea mai pesimistă estimare era de -200.000 de locuri de muncă.
Cifrele din raportul de vineri sunt în linie cu cele raportate pe parcursul anului 2021. Revizuirea operată pentru cifrele pe luna decembrie a ridicat totalul locurilor de muncă generate de economia americană în cel de-al patrulea trimestru din 2021 la peste 1,3 milioane. În cel de-al treilea trimestru din 2021 au avut loc 1,72 milioane de noi angajări în SUA, 1,7 milioane în trimestrul al doilea şi 1,55 milioane în primul trimestru de anul trecut. Rata noilor angajări din luna ianuarie se situează astfel în media anului 2021. De asemenea, celelalte cifre raportate ce privesc salariile şi rata şomajului au fost şi ele peste estimări.
Trebuie de asemenea notat că revizuirile din rapoartele ultimelor luni au destul de mari şi exista în piaţă aşteptarea ca datele pe decembrie să fie revizuite pozitiv.
În ansamblu, câştigul salarial orar din SUA a urcat puternic în ritm lunar, cu 0,7%, după un avans de 0,5% în decembrie, 0,3% în noiembrie, 0,4% în octombrie şi de 0,6% în septembrie, contribuind la creşterea anuală de 5,7% înregistrată la finele lui ianuarie 2021. Numărul orelor lucrate săptămânal a continuat balansul scăzând la 34,5 de la 34,7 în decembrie.
Nivelul populaţiei ocupate a continuat să dea semne pozitive urcând la 62,2% - cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei - de la 61,9% în decembrie, 61,8% în noiembrie şi 61,6% în octombrie, semne că americanii revin treptat în piaţa muncii. Totodată, rata şomajului a urcat marginal la 4,0% după ce a scăzut puternic la 3,9% în decembrie de la 4,2% în noiembrie. În octombrie 2021 rata şomajului a fost de 4,6%, în septembrie de 4,8% iar în august de 5,2%.
Totodată, rata şomajului U6 a coborât puternic la 7,1% de la 7,3% în decembrie şi 7,7% în noiembrie, 8,3% în octombrie, 8,5% în septembrie şi 8,8% în august, în ceea ce pare a fi cea mai rapidă revenire a pieţei muncii din SUA post-recesiune din istorie chiar dacă mai există circa 3 milioane de locuri de muncă de recuperat faţă de nivelul din ianuarie 2020.
De asemenea, locurile de muncă disponibile au continuat să se afle în preajma maximelor istorice la debutul lunii ianuarie, la un nivel de 10,9 milioane. Având în vedere necesarul de angajaţi din piaţa muncii din SUA se poate spune că piaţa muncii este mai tensionată ca înainte de pandemie în ciuda şomajului care este peste nivelul pre-pandemic de 3,5% care era văzut ca o ocupare integrală a forţei de muncă (full employment).
Fed-ul a semnalat în ultima perioadă creşterea în intensitate a ritmului cu care va fi restrânsă lichiditatea şi majorate dobânzile în condiţiile în care problema inflaţionistă se acutizează şi este nevoie de intervenţie şi în acelaşi timp piaţa muncii din SUA dă semne că se apropie de o revenire integrală cu venituri în creştere şi şomaj redus.
Cotaţiile futures din piaţa bursieră americană au reacţionat negativ la surpriza pozitivă oferită de raportul de vineri privind piaţa muncii, interpretarea fiind că Fed-ul va putea acum să înceapă în martie majorările de dobândă şi să opereze alte câteva majorări în 2022, posibil peste cele 3 anticipate de Fed la şedinţa băncii centrale din decembrie. Săptămâna viitoare va aduce publicarea cifrelor pe inflaţie aferente lunii ianuarie, iar piaţa anticipează o rată anuală de peste 7% pe fondul unei noi accelerări a ratei lunare.
Jeffrey Rosenberg, managerul de portofoliu de la BlackRock Systematic Multi-Strategy Fund, a afirmat la Bloomberg TV, după publicarea raportului privind piaţa muncii, că este dificil pentru piaţă şi traderi să ignore datele din raport, care include "multe piese în mişcare".
"Revizuirile sunt importante, nu se vede impactul aşteptat din cauza Omicron. Celelalte piese sunt puternice, atât pe partea de salarii cât şi pe partea ratei de participare a forţei de muncă. (...) Revizuirile şi raportul ne arată că piaţa muncii va continua să ţină presiunea pe Fed. Piaţa include în preţ accelerarea întăririi politicii monetare pe termen scurt, naraţiune susţinută de raportul de vineri", a arătat managerul BlackRock.
Rosenberg a mai spus că nu ştie dacă Fed poate majora dobânzile cu 50 de puncte de bază în martie, dar evoluţiile din piaţa muncii permit băncii centrale americane să opereze mai multe majorări decât se anticipa anterior.
Potrivit lui Rosenberg, "surpriza este că ni se confirmă din nou cât de supraîncălzită este piaţa muncii".
"Frica (pieţei) trece din partea de şocuri pe partea ofertei în partea de spirală salarii-preţuri ca sursă pentru inflaţie. (...) Dacă rapoartele de genul acesta continuă Fed ar putea majora dobânzile cu 50 de puncte de bază în iunie", a mai spus Jeff Rosenberg.
Fed are programată încheierea programelor de relaxare cantitativă la începutul lunii martie. Practic, în ciuda dinamicii inflaţiei şi a dinamicii din piaţa muncii, calendarul Fed presupune pomparea de încă 30 de miliarde de dolari pe parcursul următoarelor cinci săptămâni.