Economia Chinei a crescut cu 10,3% în 2010, în baza producţiei industriale şi a vânzărilor retail, accelerând astfel într-o perioadă în care analiştii anticipau o uşoară încetinire. Ritmul de creştere este cel mai rapid din ultimii trei ani şi vine după o expansiune de 9,2% consemnată în 2009.
În trimestrul al patrulea din 2010, PIB-ul Chinei a înregistrat un avans anual de 9,8%, de la 9,6% în trimestrul al treilea, potrivit datelor oficiale publicate ieri, de oficialii de la Beijing. Analiştii anticipau o creştere de 9,4% pentru ultimele trei luni din 2010.
Creşterea economică peste estimări şi inflaţia vor determina, probabil, guvernul chinez să intensifice măsurile de înăsprire a politicii monetare, menite să evite supraîncălzirea economiei.
China şi-ar putea confirma poziţa secundă în clasamentul economiilor mondiale la data de 14 februarie, când Japonia îşi va publica cifrele privind evoluţia Produsului Intern Brut. Potrivit estimărilor "Bank of America-Merrill Lynch", PIB-ul Chinei a fost cu aproape 380 de miliarde dolari mai mare decât cel al Japoniei, în 2010.
Investiţiile locale şi consumul au contribuit cu 9,5 puncte procentuale la creşterea PIB-ului Chinei în 2010, în timp ce exportul net a adăugat doar 0,8 puncte.
Producţia Chinei a crescut cu 15,7% în 2010, avansul fiind mai rapid decât cel din 2009, datorită majorării pe plan mondial a cererii pentru bunurile fabricate în China.
Vânzările retail, un indicator cheie al cheltuielilor consumatorilor, a urcat cu 18,4% anul trecut.
Pe de altă parte, indicele preţurilor de consum din China, principalul indicator al inflaţiei, a crescut cu 4,6% în ultima lună din 2010, comparativ cu perioada similară din 2009, faţă de un avans de 5,1% în noiembrie, când a fost înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani.
Economiştii estimează că PIB-ul Chinei va creşte cu 9,3% în acest an.
Preşedintele american Barack Obama i-a cerut, miercuri, omologului său chinez Hu Jintao, aflat în vizită la Washington, să ajusteze cursul yuanului care rămâne, în opinia sa, subevaluat faţă de dolar.