Economia Elveţiei a crescut peste aşteptări

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2012

Exporturile Elveţiei sunt afectate de criza din zona euro, această regiune fiind principalul partener comercial al ţării.

Exporturile Elveţiei sunt afectate de criza din zona euro, această regiune fiind principalul partener comercial al ţării.

Creşterea economiei Elveţiei a accelerat în mod neaşteptat în primele trei luni din anul curent, datorită consumului privat.

PIB-ul Elveţiei a crescut cu 0,7% în trimestrul întâi din anul curent, comparativ cu ultimele trei luni din 2011, când expansiunea a fost de 0,5%, potrivit Secretariatului de State pentru Afaceri Economice din Berna. Ritmul de creştere este cel mai important din trimestrul al treilea din 2010 până în prezent. Analiştii anticipau că economia Elveţiei a stagnat în primul trimestru din 2012.

În ritm anual, creşterea economiei elveţiene a fost de 2% în primul trimestru, în timp ce analiştii preconizau o expansiune de numai 0,9%.

În perioada de raportare, cheltuielile de consum s-au majorat cu 0,6% faţă de ultimul trimestru al anului trecut, iar cheltuielile guvernamentale - cu 2%. Însă, cheltuielile brute de capital fix s-au redus cu 1,5%, în principal din cauza declinului din sectorul construcţiilor. Exporturile de bunuri şi servicii elveţiene au scăzut cu 0,4% în trimes-trul întâi.

La data de 22 mai, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) estima că avansul economiei Elveţiei va accelera începând cu semestrul al doilea din 2012. Potrivit OCDE, PIB-ul Elveţiei ar putea creşte cu 0,9% anul acesta şi cu 1,9% în 2013, în condiţiile în care consumatorii îşi sporesc cheltuielile, iar exporturile se vor redresa.

Preşedintele Băncii Elveţiei (SNB), Thomas Jordan, declara recent că anul 2012 va fi unul "dificil", drept pentru care instituţia pe care o conduce va menţine limita impusă cursului francului, de 1,20 unităţi/euro, pentru protejarea economiei şi a exportatorilor.

SNB a impus acest plafon la data de 6 septembrie 2011, după ce francul s-a apreciat până la un nivel record în raport cu euro, pe fondul crizei datoriilor suverane din zona euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb