Economia noastră îşi temperează creşterea

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 septembrie 2007

Economia noastră îşi temperează creşterea

Efectele secetei vor fi resimţite în a doua parte a acestui an

Cei mai mulţi dintre economişti preconizează o creştere mai mică de 6% a produsului intern brut pentru acest an, nivel sub cel de 6,5% din prognozele guvernamentale.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată, spune că ţinta de creştere de 6,5% pentru anul 2007 nu va putea fi atinsă, iar pe ansamblu vom avea o creştere sub nivelul 6% faţă de 2006. Principalul factor de influenţă al trendului descendent al creşterii PIB-ului este valoarea negativă exporturilor nete.

În primul semestru, ţara noas­tră a avut o capacitate redusă de absorbţie a fondurilor structurale, iar efectuarea cheltuielilor publice a fost sub estimări.

Sectorul nostru cel mai puternic - al construcţiilor - este prea puţin fiscalizat. Alt fel spus tranzacţiile cu terenuri şi clădiri "la mâna a doua" nu se reflectă în creşterea economică, a subliniat Liviu Voinea.

La rândul său, Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, este de părere că ritmul creşterii economice va continua să se menţină pe un trend descendent, în special datorită efectelor negative ale secetei, efecte care vor fi resimţite în a doua parte a aces­tui an. Domnul Cabat remarcă şi încetinirea creşterii în sectorul de servicii sau în industrie. Toate acestea au fost dublate de o creştere de 0% în luna iunie a nivelului exporturilor şi astfel a fost inevitabilă creşterea mai lentă a produsului intern brut, de 5,8% pentru primul semestru.

Şi Radu Crăciun, senior analist ABN AMRO, consideră că, în acest an, creşterea economică va fi mai mică de 6%, datorită în special rezultatului din agricultură. În ceea ce priveşte valoarea negativă a exporturilor nete, Radu Crăciun este de părere că o depreciere pe termen lung a monedei naţionale poate influenţa pozitiv exporturile. În acest moment cursul este susţinut şi creşterea lui nu îmbunătăţeşte exporturile.

Cristian Pârvan, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, preconizează de asemenea o creştere economică pentru anul 2007 mai mică de 6% . Această încetinire de ritm se datorează în special secetei, care a afectat producţia autohtonă în agricultură, preţului scăzut al petrolului şi volumului sub aşteptări al producţiei în industriei, cauzat de lipsa de forţă de muncă, este de părere Cristian Pârvan. Pentru al doilea semestru al anului în curs apropierea sezonului rece va duce la o scădere şi mai mare a producţiei.

Profesorul de economie Daniel Dăianu este de părere că încetinirea ritmului de creştere se datorează în special aprecierii puternice a monedei naţionale. Scăderii cursului i s-au alăturat efectele secetei asupra producţiei, creşterea preţului energiei, precum şi intrarea în Uniunea Europeană care a determinat o concurenţă din ce în ce mai acerbă în economie.

Ţinând cont de toate acestea şi de capacitatea scăzută de atragere a fondurilor structurale a ţării noastre, Daniel Dăianu a estimat o creştere economică pentru anul 2007 între 5,5% şi 6%.

Totodată, profesorul Dăianu consideră că o depreciere pe termen lung a monedei naţionale va avea efecte pozitive asupra exporturilor. Totuşi, în cazul unei creşteri considerabile a cursului, se va produce un "puseu inflaţionist" iar Banca Naţională va interveni prin creşterea dobânzii de politică monetară. Scumpirea creditelor va duce la scăderea apetitului pentru economisire, dar şi la noi intrări de capital speculativ, a conchis Daniel Dăianu.

Ciprian Dascălu, economist şef la ING, consideră că efectul secetei este unul marginal pentru rezultatul trimestrului al II-lea, contribuţia agriculturii în creşterea produsului intern brut înregistrându-se în trimestrele trei şi patru ale anului. Ciprian Dascălu subliniază că încetinirea ritmului de creştere economică se datorează scăderii industriei şi serviciilor, în timp ce consumul privat şi investiţiile au crescut. Domnul Dascălu este totuşi optimist şi preconizează o creştere economică pentru 2007 de 6,5% faţă de 2006.

Lucian Anghel, economist şef la BCR, consideră că un ritm de creştere de 6% este unul normal pentru România. Domnia sa susţine că încetinirea de ritm este efectul creşterii deficitului comercial şi a ritmului de creştere cu o singură cifră în consum. Pentru următoarele două trimestre ale anului în curs se vor simţi efectele negative ale secetei, dar şi creştere în industrie şi construcţii şi o uşoară revigorare a cheltuielilor guvernamentale, subliniază Lucian Anghel.

Produsul Intern Brut pentru trimestrul al doilea a fost de 86,746 miliarde lei în creştere în termeni reali cu 5,6% faţă de al doilea trimestru din 2006, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea economică pentru primul semestru a fost mai mare cu 5,8% faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb