Economia Rusiei a înregistrat, anul trecut, cea mai mare scădere de după 2009, în condiţiile în care preţul petrolului s-a prăbuşit, iar sancţiunile impuse ţării din cauza conflictului din Ucraina i-au limitat accesul la finanţarea internaţională.
Menţionăm că economiei Rusiei este dependentă de exporturile de ţiţei.
Potrivit estimărilor preliminare ale Serviciului Federal de Statistică de la Moscova (Rosstat), Produsul Intern Brut al Rusiei a scăzut cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014. Analiştii anticipau un declin de 3,8%.
Datele statistice mai arată că vânzările cu amănuntul din Rusia au scăzut cu 10% anul trecut, iar investiţiile de capital - cu 8,4%.
Luna aceasta, premierul rus Dmitri Medvedev a anunţat că toate ministerele şi structurile de stat vor fi nevoite să taie din cheltuieli şi să-şi reducă personalul ca să facă faţă crizei prin care trece ţara. Oficialul le-a cerut tuturor instituţiilor publice să prezinte propuneri pentru diminuarea bugetului fiecăreia şi a numărului de angajaţi. Medvedev a mai precizat că implementarea unor proiecte va fi amânată sau anulată, iar pentru atragerea de noi venituri la buget, urmează să fie scoase la privatizare unele societăţi de stat.