În condiţiile în care rata inflaţiei a depăşit 7% în iulie, ca urmare a creşterii cotei TVA, dobânzile oferite de bănci la depozite abia mai acoperă creşterea preţurilor.
În luna iulie, inflaţia a urcat la o rată anuală de 7,14%, după ce inflaţia lunară a avansat cu 2,58%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate ieri.
Evoluţia preţurilor a fost însă sub estimările membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care preconizau o rată anuală a inflaţiei de 7,5% în iulie.
În medie, băncile oferă dobânzi de până la 7% la depozitele în lei, însă, corelate cu impozitarea de 16% şi cu taxele din comisioane, randamentele finale ajung să fie mult mai reduse.
Ca o comparaţie, în luna mai 2009 băncile plăteau o dobândă de 15% pentru economiile în lei, dublă faţă de rata medie din acest an.
Nicolaie Chidesciuc, economistul şef al ING Bank, a încercat să răspundă la întrebarea pusă de ziarul BURSA referitoare la cât de rentabilă mai este economisirea în condiţiile actuale: "Rata reală a dobânzii ex-post este negativă, adică persoanele care au făcut depozite cu o dobândă de 7% în urmă cu un an au de pierdut în prezent, însă rata reală a dobânzii ex-ante probabil va fi pozitivă, fapt ce justifică în continuare economisirea".
Analiştii ING preconizează o inflaţie de sub 5%, în 2011.
Recent, şi BNR a majorat estimarea de inflaţie pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA, şi a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2011 de 3% plus minus un punct procentual.
Pentru sfârşitul acestui an, analiştii prognozează o rată anuală a inflaţiei de 8,1%, estimările oscilând între 7% şi 8,5%.
"În funcţie de presiunile dinspre preţurile alimentelor din cauza inundaţiilor este posibil să vedem creşteri ale ratei de politică monetară", a conchis domnul Chidesciuc.
Cel mai mult au avut de suferit, după majorarea TVA la 24%, preţurile mărfurilor alimentare, care au crescut cu 1,9% în luna iunie, în timp ce pentru mărfurile nealimentare creşterea a fost de 3,1%, iar pentru tarifele serviciilor, de 2,6%.
Dintre mărfurile alimentare, cea mai mare creştere faţă de decembrie 2009 a fost înregistrată de fructe şi conserve din fructe, care s-au scumpit cu 13,41%, precum şi legumele şi conservele de legume (+4,42%).
La mărfurile nealimentare, a căror pondere este de 44,7% la formarea indicelui preţurilor de consum, creşteri puternice au fost înregistrate la energie electrică, gaze şi încălzire centrală (+6,31%), articole de igienă, cosmetice şi medicale (+5,58%) şi produse cultural-sportive (+4,82%).
• Scumpiri de peste 7% la ţigări şi fructe, în doar o lună
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de preţurile ţigărilor, fructelor proaspete, citricelor, biletelor de tren şi abonamentelor de telefonie, în timp ce în topul ieftinirilor s-au situat transportul aerian şi cartofii, mai arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Ţigările s-au scumpit în iulie cu 9,47%, în timp ce preţurile fructelor proaspete şi ale citricelor au urcat cu 7,1%, respectiv 6,4%. Majorarea taxei pe valoare adăugată la 24% a avut de fapt un dublu efect în cazul ţigărilor, unde acciza se calculează şi în funcţie de TVA.
Biletele de tren s-au scumpit cu 5,5% în timp ce preţul abonamentelor de telefonie s-a majorat cu 5,75%. Energia electrică şi gazele s-au scumpit cu câte 4,2%. În paralel, biletele de avion s-au ieftinit cu 4,5%, iar cartofii cu 4%.
1. economisirea in lei...desigur...
(mesaj trimis de vanghelica în data de 12.08.2010, 13:31)
oricare alta moneda este perfect avantajoasa...