Economisirea imposibilă - inflaţia depăşeşte dobânzile

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 august 2010

Toţi banii, la consum!

Toţi banii, la consum!

În condiţiile în care rata inflaţiei a depăşit 7% în iulie, ca urmare a creşterii cotei TVA, dobânzile oferite de bănci la depozite abia mai acoperă creşterea preţurilor.

În luna iulie, inflaţia a urcat la o rată anuală de 7,14%, după ce inflaţia lunară a avansat cu 2,58%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate ieri.

Evoluţia preţurilor a fost însă sub estimările membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), care preconizau o rată anuală a inflaţiei de 7,5% în iulie.

În medie, băncile oferă dobânzi de până la 7% la depozitele în lei, însă, corelate cu impozitarea de 16% şi cu taxele din comisioane, randamentele finale ajung să fie mult mai reduse.

Ca o comparaţie, în luna mai 2009 băncile plăteau o dobândă de 15% pentru economiile în lei, dublă faţă de rata medie din acest an.

Nicolaie Chidesciuc, economistul şef al ING Bank, a încercat să răspundă la întrebarea pusă de ziarul BURSA referitoare la cât de rentabilă mai este economisirea în condiţiile actuale: "Rata reală a dobânzii ex-post este negativă, adică persoanele care au făcut depozite cu o dobândă de 7% în urmă cu un an au de pierdut în prezent, însă rata reală a dobânzii ex-ante probabil va fi pozitivă, fapt ce justifică în continuare economisirea".

Analiştii ING preconizează o inflaţie de sub 5%, în 2011.

Recent, şi BNR a majorat estimarea de inflaţie pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA, şi a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2011 de 3% plus minus un punct procentual.

Pentru sfârşitul acestui an, analiştii prognozează o rată anuală a inflaţiei de 8,1%, estimările oscilând între 7% şi 8,5%.

"În funcţie de presiunile dinspre preţurile alimentelor din cauza inundaţiilor este posibil să vedem creşteri ale ratei de politică monetară", a conchis domnul Chidesciuc.

Cel mai mult au avut de suferit, după majorarea TVA la 24%, preţurile mărfurilor alimentare, care au crescut cu 1,9% în luna iunie, în timp ce pentru mărfurile nealimentare creşterea a fost de 3,1%, iar pentru tarifele serviciilor, de 2,6%.

Dintre mărfurile alimentare, cea mai mare creştere faţă de decembrie 2009 a fost înregistrată de fructe şi conserve din fructe, care s-au scumpit cu 13,41%, precum şi legumele şi conservele de legume (+4,42%).

La mărfurile nealimentare, a căror pondere este de 44,7% la formarea indicelui preţurilor de consum, creşteri puternice au fost înregistrate la energie electrică, gaze şi încălzire centrală (+6,31%), articole de igienă, cosmetice şi medicale (+5,58%) şi produse cultural-sportive (+4,82%).

Scumpiri de peste 7% la ţigări şi fructe, în doar o lună

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de preţurile ţigărilor, fructelor proaspete, citricelor, biletelor de tren şi abonamentelor de telefonie, în timp ce în topul ieftinirilor s-au situat transportul aerian şi cartofii, mai arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ţigările s-au scumpit în iulie cu 9,47%, în timp ce preţurile fructelor proaspete şi ale citricelor au urcat cu 7,1%, respectiv 6,4%. Majorarea taxei pe valoare adăugată la 24% a avut de fapt un dublu efect în cazul ţigărilor, unde acciza se calculează şi în funcţie de TVA.

Biletele de tren s-au scumpit cu 5,5% în timp ce preţul abonamentelor de telefonie s-a majorat cu 5,75%. Energia electrică şi gazele s-au scumpit cu câte 4,2%. În paralel, biletele de avion s-au ieftinit cu 4,5%, iar cartofii cu 4%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. oricare alta moneda este perfect avantajoasa...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb