Economiştii susţin că nu există o soluţie pentru creşterea datoriilor publice ale ţărilor

E.M.
Macroeconomie / 28 august 2023

Economiştii susţin că nu există o soluţie pentru creşterea datoriilor publice ale ţărilor

Creşterea puternică a datoriilor publice din ultimul deceniu şi jumătate este probabil ireversibilă, întrucât guvernele au împrumutat sume mari de bani pentru a lupta împotriva crizei financiare şi globale, conform news.ro.

Această concluzie nefericită aparţine unei lucrări de cercetare prezentată sâmbătă unora dintre cei mai influenţi factori de decizie economică din lume, la simpozionul anual al Rezervei Federale a Statelor Unite de la Jackson Hole, Wyoming.

Din anul 2007 ponderea în PIB a datoriei publice la nivel mondial a crescut de la 40% la 60% din PIB, în medie, cu rapoarte între datorii şi PIB şi mai mari în ţările avansate. Printre acestea se numără şi Statele Unite, cea mai mare economie din lume, unde datoria guvernamentală este acum mai mult decât egală cu producţia economică anuală a naţiunii. Datoria Statelor Unite ale Americii era de aproximativ 70% din PIB acum 15 ani. Deşi îngrijorările sunt tot mai mari în ceea ce priveşte implicaţiile de îndatorare mari asupra creşterii, Serkan Arslanalp (economist la Fondul Monetar Internaţional) şi Barry Eichengreen (profesor de economie la Universitatea din California, Berkeley) au scris într-o lucrare ,,reducerea datoriilor, deşi dezirabilă în principiu, este puţin probabilă în practică".

Multe economii nu vor putea să îşi reducă povara datoriei din cauza îmbătrânirii populaţiei şi vor necesita finanţare publică pentru nevoi precum pensiile şi asistenţa medicală, susţin autorii. La costul serviciului datoriei se adaugă şi o creştere puternică a ratelor dobânzilor de la nivelurile scăzute record, au scris autorii. Aceştia au mai declarat ,,Datoriile publice mari sunt aici pentru a rămâne. Ne place sau nu, atunci guvernele vor trebui să trăiască cu datorii mari moştenite". ,,Acest lucru va necesita limitarea cheltuielilor, luarea în considerare a majorărilor de taxe şi o reglementare îmbunătăţită a băncilor, pentru a evita exploziile costisitoare. Acest medicament modest nu face un diagnostic fericit. Dar este unul realist", au scris ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb