Educaţia, greu de reformat

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 22 septembrie 2016

Educaţia, greu de reformat

Realizarea unei reforme profunde a sistemului de învăţământ este foarte greu de făcut în condiţiile în care există o opoziţie uriaşă, din interior şi exterior, la orice fel de schimbare. Cel mai bun exemplu îl reprezintă ceea ce se întâmplă în jurul concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori ai unităţilor de învăţământ: există iniţiative la nivelul Parlamentului pentru amânarea lor, dar şi lucruri mai puţin subtile şi legale, cum ar fi ameninţările directe sau împiedicarea accesului la documente.

În plus, au apărut informaţii că în unele localităţi primarii le cer actualilor directori să nu se înscrie în concurs, garantându-le că îi vor menţine pe funcţii. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru a făcut precizări în legătură cu acest aspect: "Am auzit că există astfel de discuţii. Eu nu ştiu dacă este adevărat sau nu, dacă unii primari au făcut aşa ceva. Ce vă pot spune, şi asta depinde de Ministerul Educaţiei, este că viitorii directori nu vor fi numiţi de către partidele politice. Dacă cei care în momentul de faţă sunt în funcţie nu doresc să participe la concurs, prin urmare, nici nu vor putea câştiga concursul, dar nici nu-l vor pierde, pentru că nu s-au înscris la concurs, dar potrivit metodologiei, nici nu vor mai fi detaşaţi în continuare să conducă şcolile. Cu alte cuvinte, nici Ministerul Educaţiei nu poate să facă acest lucru, nici inspectoratele şcolare şi cu atât mai mult, primarii sau partidele politice. Pentru a putea să ocupi funcţia de director trebuie să te prezinţi la acest concurs.(...) Ministerul Educaţiei va elabora o procedură clară, vom respecta legea. Legea prevede că acolo unde nimeni nu s-a înscris la concurs, vor fi detaşate, de către inspectoratul şcolar judeţean sau al Municipiului Bucureşti, persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru a ocupa funcţia de director. Deci, prin detaşare vor fi numiţi acolo unde nu există persoane care au promovat concursul sau care să se fi înscris la concurs".

La aceste lucruri se adaugă şi presiunile din interiorul unităţilor şcolare, Mircea Dumitru a recunoscut că a luat la cunoştinţă de astfel de lucruri: "Am primit în ultima vreme mesaje de la profesorii care doresc să se înscrie la concurs şi care ne aduc la cunoştinţă faptul că fie sunt împiedicaţi sub diferite forme să îşi definitiveze dosarul de concurs.(...) Dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului pentru a aduce din nou legea în şcolile din România".

După cum se poate observa, o chestiune aparent simplă, organizarea unor concursuri menite, cel puţin teoretic, să aducă la conducerea şcolilor pe cei mai buni manageri, întâmpină o opoziţie uluitoare, care spune multe despre felul cum interese de tot felul ţin prizonier sistemul de învăţământ. Introducerea camerelor de luat vederi la examenele de Capacitate şi Bacalaureat, acceptarea manualelor alternative au fost alte măsuri simple care cu greu au fost acceptate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb