Educaţia - între promisiunile modernizării infrastructurii şi lipsa reformelor sistemice

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 12 februarie 2021

Peste 10.000 de unităţi de învăţământ funcţionează fizic, cu elevii prezenţi în şcoală, iar aproximativ 2 milioane de copii merg la şcoală, ceea ce reprezintă peste 70% din totalul elevilor din ţara noastră, a declarat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis după şedinţa de lucru pe care a avut-o cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Preşedintele Iohannis a discutat cu ministrul de resort şi modalitatea în care poate fi modernizată infrastructura educaţiei naţionale şi întregul sistem prin intermediul fondurilor europene alocate ţării noastre prin intermediul Mecanismului de Redresare şi rezilienţă.

"Am reuşit să cristalizăm câteva domenii unde putem face diferenţa cu aceşti bani europeni. Primul este digitalizarea. Învăţământul trebuie să fie digitalizat, iar asta nu înseamnă doar computere şi tablete pentru elevi şi profesori, ci şi platforme digitalizate pentru educaţia online, digitalizarea întregului sistem şcolar. Al doilea domeniu este dotarea unităţilor şcolare. E nevoie de mobilier şcolar, de dotarea laboratoarelor, bibliotecilor, tuturor şcolilor cu material didactic. Vorbim despre un capitol foarte mare care în ultimele decenii a fost neglijat. Apoi este vorba despre modernizarea unităţilor de învăţământ. În fiecare toamnă aflăm de şcoli neautorizate sau de şcoli care n-au ajuns în secolul XXI.

Putem să dotăm şi să modernizăm şcolile, cu aceşti bani. Putem aduce şcolile în sec XXI din punct de vedere al dotărilor. Putem construi şcoli verzi, unde se produce energie alternativă şi se respectă circuitele materialelor", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Din păcate, preşedintele ţării s-a referit doar la investiţiile care ar urma să fie efectuate în infrastructura din domeniul educaţiei, dar nu a spus nimic despre reformarea educaţiei naţionale, a curriculei şi a modului în care cadrele didactice şi elevii îşi desfăşoară activitatea. Conform Mecanismului european de redresare şi rezilienţă, proiectele de investiţii vor fi finanţate numai dacă vor conţine şi o componentă de reformă a respectivului domeniu de activitate. Iar singura reformă menţionată de Klaus Iohannis este educaţia în domeniul mediului şi al combaterii schimbărilor climatice despre care a vorbit atunci câtns-a referit la şcolile verzi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Paradoxal, regimul national-comunist al lui Ceausescu a fost cel care a tinut aprinsa flacara identitatii de neam, a ideii de suveranitate, a culturalizarii maselor, realizate prin carti si articole specializate, filme istorice romanesti, manifestari cultural-artistice, chiar daca toate acestea aveau si un caracter propagandistic .  Dupa '89, la ordin extern, s-a trecut rapid la deculturalizarea si manelizarea populatiei, la stergerea cu buretele a identitatii de neam si a credintei stramosesti, si trebuie sa recunoastem cu durere, vazand situatia de astazi, ca Papusarii Externi prin intermediul Iudelor autohtone si-au facut admirabil treaba!  Plavanul este doar o Caricatura umana si un accident al Istoriei, caruia i se cere sa desavarseasca distrugerea a tot ce a mai rams din Cultura, Istoria si Educatia acestui neam!

    1. Renunțarea la sistemul educațional pe care îl aveam în 1989 a fost cea mai mare tâmpenie. Copiii români care emigrau cu părinții lor erau înscriși la clase superioare vârstei, deoarece aveau mai multe cunoștințe decât copiii occidentalilor. Am câteva cazuri în familie care demonstrează acest lucru. Mai mult, din cauza modului în care au fost educați să învețe, copiii noștri au fost mereu primii din școlile occidentale la învățătură. Dar noi nu am apreciat acest lucru. Începând cu nenorocitul Andrei Marga, continuând cu Abramburica și toți ceilalți miniștri pe care i-am avut în fruntea Educației Naționale, am renunțat la sistemul anterior și ne-am axat pe actualul sistem falimentar. Nu tot ce este în Occident este bun. Sau dacă este bun, nu tot ce vine din Occident ne este de folos. Dovadă - schimbarea post-revoluție a sistemului educațional. Dar de 30 de ani încoace conducătorii noștri sunt prea-umili, prea-plecați în fața licuricilor mai mari din vest.

      Evident! Sistemul de educatie dinainte de Revolutie era cu 10 clase peste cel de astazi, care vorba lui Petrov(la betie, cand a spus adevarul) , scoate doar tampiti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb