Efervescenţă pe acţiunile energetice şi bancare

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie 2014

Efervescenţă pe acţiunile energetice şi bancare

Brokerii spun că intră investitori noi în piaţă

Dealuri cu 0,35% din BRD şi 0,22% din TLV

Acţiunile energetice şi bancare au fost luate cu asalt, ieri, investitorii realizând dealuri de 48,69 milioane lei (10,8 milioane de euro).

Vedeta zilei a fost BRD, simbol pe care au fost înregistrate schimburi negociate de 22,6 milioane lei (5 milioane de euro), cu 0,35% din capitalul băncii, tot ieri având loc deal-uri cu Romgaz (de 7,14 milioane lei), SNP Petrom (8,06 milioane lei), Banca Transilvania (8,58 milioane lei), dar şi Transgaz (de 2,3 milioane lei).

Brokerii sunt de părere că au loc intrări de capitaluri pe bursa noastră, acestea fiind evidente pe segmentul energetic.

Voci din piaţă spun că acţiunile energetice sunt singurele atractive de pe Bursa de Valori Bucureşti şi că investitorii au intrat la cumpărare, căutând refugiu faţă de situaţia din Ucraina.

O altă explicaţie pentru interesul deosebit pentru titlurile BRD, TLV, SNP şi SNG ar fi faptul că, din luna mai, a crescut ponderea acestora în indicele MSCI Frontier Markets 100, de la 1,5%, la 2,7%.

Astfel, fondurile care urmăresc indicele cel mai probabil au în vedere creşterea expunerii pe cele patru companii locale.

Tranzacţiile deal sunt o prezenţă comună la BVB, aspect ce este favorizat de lichiditatea redusă a pieţei regular care nu lasă multe opţiuni investitorilor importanţi în a lichida sau construi (cu costuri reduse şi într-un timp scurt) poziţii semnificative în emitenţii cei mai vizibili de la BVB, este de părere Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital BCR. Domnia sa ne-a spus: "O dezvoltare a segmentului de retail la BVB reprezintă un obiectiv la fel de important ca şi atragerea de investitori străini sofisticaţi şi programul de privatizări prin bursă ar trebui să ajute în acest sens, mai ales în condiţiile în care micii investitori caută alternative la dobânzile bancare clasice aflate în prezent la minim istoric. Numai prin creşterea ponderii retailului autohton în free-float-ul real al companiilor reprezentative poate să crească lichiditatea pieţei regular şi implicit se poate îmbunătăţi pe termen mediu şi lung evaluarea companiilor listate cele mai lichide".

Potrivit analistului citat, interesul investitorilor se focalizează natural către cele mai lichide acţiuni, iar sectorul energetic şi cel bancar reprezintă peste 90% din valoarea free-float-ului de la BVB. "Ca atare, mai ales investitorii mari nu prea au multe opţiuni faţă de cele două sectoare menţionate", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Nivelul randamentului dividendului în cazul companiilor din energie înainte de datele ex-dividend era de 5-7%, iar nivelul dobânzilor bancare este sub 4,5% pe termen de un an, în timp ce yieldurile obligaţiunilor guvernamentale în lei pe 5 sau 10 ani este sub 5%. Astfel se explică interesul pentru acţiunile importante emise de companiile de utilităţi sau de producătorii de petrol şi gaze Petrom şi Romgaz. Cum dividendele estimate pe 2014 vor fi în creştere faţă de 2013 pentru companiile importante din energie (Romgaz, Transgaz sau FP) sau eventual apropiate de anul trecut (Translectrica sau Petrom) evident că astfel de acţiuni care aduc cu certitudine dividende atractive rămân în interesul investitorilor. În cazul acţiunilor bancare, acestea au o volatilitate mai mare pe bursă, deoarece băncile au asociată o predictibilitate mai redusă a rezultatelor financiare comparativ cu companiile din sectorul energetic. În cazul acţiunilor bancare este într-o măsură mai mare vorba de un pariu al investitorilor faţă de evoluţia viitoare a situaţiilor financiare. Astfel, câştigurile sau pierderile unui investitor pot fi sensibil mai mari decât în cazul acţiunilor din sectorul energetic. În concluzie, dacă în cazul companiilor de utilităţi şi energie, investitorii ţintesc în principal câştigurile din dividendele stabile distribuite pe termen mediu şi lung, în cazul băncilor, investitorii ţintesc în primul rând câştigurile de capital pe termen scurt sau mediu".

Potrivit lui Ovidiu-George Dumitrescu, director general adjuct "Tradeville", recent, indicele BET a stabilit noi maxime post-criză pe fondul unui context de piaţă general pozitiv şi secondat de date macroeconomice bune la nivel naţional şi de recenta modificare de rating.

"Suntem de părere că acestea au atras atenţia investitorilor mari, tranzacţiile deal fiind o constantă a ultimelor zile", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Cum principalele componente ale indicelui BET (indicele blue-chip-urilor locale) sunt din sectoarele financiar (în special bănci), energie şi utilităţi legate de energie, nu este de mirare că tranzacţiile deal au vizat aceste tipuri de acţiuni".

Deal-urile pe acţiunile BRD au fost realizate la preţul de 9 lei/acţiune, în urcare cu 0,56%, în timp ce restul schimburilor negociate au avut loc la cotaţii în scădere.

Astfel, a fost tranzacţionat 0,22% din Banca Transilvania, la preţul de 1,745 lei/unitate, în scădere cu 1,6%. În ultima perioadă, unii dintre directorii băncii şi-au vândut din deţineri.

În cazul BRD, un vânzător important, în primul trimestru al anului, a fost SIF1 Banat Crişana, care a renunţat la un pachet de aproape 0,8%. Astfel, unii brokeri nu exclud ca SIF-urile să se afle, în continuare, în spatele tranzacţiilor cu BRD.

Cotaţia SNP din tranzacţiile "deal" a fost în scădere cu 0,45%, în ultima perioadă, fondurile Franklin Temepleton raportând achiziţii pe acest emitent.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb