EFSF amână emisiunea de obligaţiuni de 3 miliarde euro

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 noiembrie 2011

EFSF amână emisiunea de obligaţiuni de 3 miliarde euro

Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) amână lansarea unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 3 miliarde euro (4,1 miliarde dolari), pe motiv că a revenit panica pe pieţe în urma anunţului premierului elen George Papandreou privind organizarea unui referendum referitor la al doilea program de salvare a ţării.

"EFSF amână emisiunea de obligaţiuni cu scadenţa la zece ani din cauza condiţiilor de piaţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Fondului, Christof Roche.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, un alt oficial al EFSF a afirmat că fondul ar putea aştepta rezultatul summitului G20 de la Cannes, din 3-4 noiembrie, înainte să vândă obligaţiunile.

"Evoluţiile din jurul summitului G20 vor avea un mare impact asupra preţului oricărei emisiuni de obligaţiuni", a spus Christophe Herpet, administrator de fonduri la "AXA Investment Managers" din Paris.

La rândul său, Bill Blain, co-director de strategie la societatea de brokeraj "Newedge Group" din Londra, a afirmat: "Momentul este total nepotrivit pentru o emisiune de obligaţiuni".

EFSF intenţionează să folosească fondurile obţinute din vânzarea de obligaţiuni pentru contribuţia la programul de sus-ţinere a Irlandei. Luni, EFSF a anunţat că aranjorii emisiunii de obligaţiuni sunt "Barclays Capital", "Credit Agricole CIB" şi "JP Morgan Chase & Co".

Cresc depozitele băncilor comerciale la BCE

Depozitele overnight constituite de băncile comerciale la Banca Centrală Europeană (BCE) au crescut marţi, indicând că persistă tensiunile generate de referendumul din Grecia şi temerile privind cel mai recent plan al UE de rezolvare a crizei datoriilor.

Potrivit MarketWatch, BCE a anunţat că depozitele overnight au ajuns, marţi, la 229,066 miliarde euro, de la 216,878 miliarde euro luni. În 5 octombrie, depozitele overnight de la BCE însumau 231,206 miliarde euro, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iulie 2010.

În schimb, băncile au împrumutat marţi, de la BCE, numai 1,317 miliarde euro, comparativ cu 3,261 miliarde euro luni.

Ca răspuns la amânarea emisiunii de obligaţiuni EFSF, Agenţia irlandeză pentru Administrarea Finanţelor Naţionale a anunţat că ţara va răscumpăra prin resurse proprii obligaţiuni de 4,4 miliarde euro, cu maturitatea în 11 noiembrie.

Cabinetul elen aprobă referendumul

Guvernul de la Atena, reunit în sesiune extraordinară în noaptea de marţi spre miercuri, a aprobat organizarea unui referendum privind planul de salvare a ţării.

Referendumul ar urma să aibă loc la începutul lui 2012, iar investitorii nu cred că populaţia Greciei va vota în favoarea planului de salvare. Analiştii spun că un vot negativ va duce la falimentul Greciei şi chiar la ieşirea ţării din zona euro, ceea ce ar afecta şi alte state în dificultate.

În schimb, premierul elen crede că referendumul va oferi guvernului un mandat clar şi va transmite un mesaj clar în Grecia şi în străinătate, în legătură cu angajamentul european al ţării.

Premierul grec mai afirmă că omologii săi europeni au fost înştiinţaţi în legătură cu planurile sale. Papandreou urma să se întâlnească ieri, la Cannes, cu cancelarul german Angela Merkel, cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cu lideri ai Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional.

Angela Merkel aşteaptă mai multă claritate din partea Greciei în privinţa punerii în aplicare a planului european de salvare. La rândul său, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a făcut apel la Grecia să decidă cât mai curând posibil calea pe care doreşte să meargă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb