Egiptul renunţă la cerinţa privind un conţinut zero de cornul secarei la importurile de grâu

Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2016

Guvernul egiptean a renunţat, miercuri, la cerinţa privind un conţinut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale - n. r.). la importurile de grâu, după trei licitaţii care au trebuit să fie anulate din cauza refuzului traderilor de a respecta un standard pe care îl consideră imposibil, transmite Bloomberg.

Ministerul Agriculturii a precizat că la licitaţiile viitoare Egiptul va accepta grâu cu un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%, revenind practic la standardul acceptat la nivel internaţional.

Piaţa egipteană este urmărită cu atenţie de traderii de cereale deoarece autorităţile de la Cairo cumpără mai mult grâu decât orice altă ţară, pentru a un program de subvenţionare a pâinii de care beneficiază zeci de milioane de cetăţeni. Pe parcursul acestui an, oficialii egipteni au introdus, şi ulterior au renunţat, de mai multe ori o cerinţă privind un conţinut zero de cornul secarei, ceea ce a provocat confuzie pe piaţă.

Essam Fayed, ministrul egiptean al Agriculturii, a precizat că guvernul de la Cairo va angaja o firmă internaţională care va inspecta grâul importat. Este vorba de o modificare semnificativă faţă de sistemul actual care presupune trimiterea de inspectori egipteni în ţara de unde provine grâul ce ar urma să fie livrat Egiptului. Fayed nu a dezvăluit numele companiei străine care se va ocupa de inspecţiile grâului.

În ultima lună, inspectorii egipteni au refuzat două livrări de grâu din România şi Rusia, din cauza prevederilor privind conţinutul de cornul secarei, conform Agerpres. Ambele livrări au fost contractate în conformitate cu prevederile anterioare, care impuneau un conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, dar care a fost modificat de autorităţile egiptene la finele lunii trecute.

Săptămâna trecută, traderul de cereale Cerealcom Dolj a cerut Egiptului să îi returneze o sumă de aproximativ 500.000 de dolari reprezentând garanţia pentru o livrare de grâu pe care nu o mai poate face din cauza unei dispute cu privire la conţinutul de cornul secarei. Cerealcom Dolj, în cazul căruia grâul refuzat avea un conţinut de cornul secarei de 100 de ori mai mic decât standardul internaţional, aşteaptă în continuare un răspuns de la GASC şi va decide care vor fi viitoarele măsuri în funcţie de răspunsul autorităţilor egiptene.

"Nu vom mai participa la licitaţii până când nu vor renunţa la această cerinţă neobişnuită privind un conţinut zero de cornul secarei", a spus Mihai Andrei Anghel, responsabil pentru relaţiile internaţionale la Cerealcom Dolj, adăugând că Cerealcom nu este sigură că va mai livra grâu Egiptului dacă autorităţile de la Cairo schimbă frecvent regulile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb