Deficitul bugetar al Româ-niei se va ajusta la 4,1% din PIB în 2011, în ciuda posibilelor presiuni pe care Uniunea Europeană le va face pentru o corecţie sub 3% din PIB, în timp ce creşterea economică se va situa la -4%, estimează Economist Intelligence Unit (EIU).
"Uniunea Europeană ar putea face presiuni asupra României să reducă deficitul (bugetar, n.r.) sub 3% din PIB în 2011, aşa cum s-a prevăzut anterior, dar ne aşteptăm ca deficitul să fie considerabil mai ridicat decât acest nivel", precizează EIU în ultimul raport publicat, citat de NewsIn.
De asemenea, pentru finalul acestui an, EIU prognozează un deficit public de 7,5% din produsul intern brut (PIB), iar pentru 2010 deficitul bugetar prognozat este de 6,3% din PIB.
Raportul arată că România îşi va relua creşterea economică cu 1% din 2010, după o scădere a produsului intern brut cu 7,6% în 2009, estimare uşor revizuită, de la -7,5% anterior.
"Ne aşteptăm la continuarea scăderii trimestru faţă de trimestrul anterior şi în T3 şi T4, în condiţiile în care consumul intern rămâne scăzut (....) Recuperarea din zona euro şi în Balcani va fi modestă şi fragilă în 2010, iar cererea dinspre pieţele principale de export ale României va rămâne slabă. Şansele unei reveniri semnificative a investiţiilor străine directe (ISD) şi a altor fluxuri externe sunt reduse până în 2011", conform raportului.
O reluare a creşterii economice în ritm scăzut este argumentată de analiştii EIU şi prin cheltuielile guvernamentale ce vor fi constrânse de corecţia fiscală, în timp ce consumul privat va fi constrâns de o rată a şomajului ridicată, mai arată analiza.
Pentru 2011, analiştii prognozează o creştere economică mai puternică, de 4%, "ajutată în parte de o revenire puternică în Europa dezvoltată".
"Există încă un risc, în sensul unei recesiuni mai accentuate şi mai rezistente faţă de scenariul nostru de bază, mai ales dacă vor fi solicitate măsuri de austeritate suplimentare în 2010-2011 pentru a aduce deficitele bugetare în linie cu ţintele UE", mai arată EIU.
Pentru a intra în anticamera zonei euro (ERM II) din 2012, România ar trebui să coboare deficitul bugetar sub 3% din PIB în 2011.