Electricitate 4.0 pentru lumea industrială 4.0

A CONSEMNAT EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 octombrie 2022

Electricitate 4.0 pentru lumea industrială 4.0

(Interviu cu Traian Petric, director de vânzări pe România şi Republica Moldova, APC by Schneider Electric)

Soluţia pentru un viitor mai sustenabil este să "construim" o lume nouă, mai electrică şi digitală, cu infrastructură durabilă, care va sprijini un management mai bun al energiei, este de părere Traian Petric, director de vânzări pe România şi Republica Moldova, APC by Schneider Electric. Conform domniei sale, la Schneider Electric această soluţie se numeşte Electricitate 4.0.Traian Petric ne-a explicat, într-un interviu: "Electricitatea 4.0 este o modalitate de a ne asigura că «viitorul inteligent», construit pe baza progreselor tehnologice şi transformării digitale este, de asemenea, sustenabil în viitor.

Electricitatea 4.0, combinaţia dintre electricitate şi digitalizare, va modela reţeaua energetică bidirecţională şi descentralizată a viitorului. Consumatorii individuali şi companiile vor putea să-şi genereze propria energie curată, din surse regenerabile şi vor folosi micro-reţele pentru consum, stocare sau chiar pentru vânzare pe piaţă".

Reporter: În ultimii ani, lumea noastră devine din ce în ce mai electrică, din ce în ce mai digitală. Aceste două caracteristici pot fi combinate aşa încât să ne conducă către un viitor mai ecologic şi mai durabil?

Traian Petric: Lumea evoluează şi devine, aşa cum spuneţi pe bună dreptate, din ce în ce mai electrică şi mai digitală. Prin urmare, e nevoie oricum să combinăm aceste două caracteristici pentru a putea face faţă nu numai crizei climatice, dar şi celei energetice cauzate de situaţia geopolitică şi, desigur, ca să putem progresa în continuare.

Vă dau exemplu foarte simplu, dar şi foarte relevant: aşa cum ştim cu toţii, în inima acestei noi lumi digitale se află centrele de date. Desigur, centrele de date reprezintă una dintre infrastructurile cu cele mai mari nevoi şi cel mai mare consum de energie. Mai precis, centrele de date reprezintă în prezent 1 până la 2% din consumul total de energie electrică de pe planetă. Acest lucru le aduce la acelaşi nivel cu industria aviaţiei. Şi se aşteaptă ca acest consum să continue să crească, pe măsură ce tehnologia evoluează, automatizarea intră din ce în ce mai mult în vieţile noastre şi necesarul nostru de putere de calcul creşte.

Prin urmare, posibilitatea de a avea centre de date mai durabile şi mai eficiente din punct de vedere energetic este un pas important, atât în abordarea crizei climatice, cât şi în asigurarea unui viitor pentru generaţiile viitoare. La Schneider Electric lucrăm cu clienţii şi partenerii noştri pentru a construi o lume în care managementul inteligent al energiei este disponibil peste tot - în case, clădiri de birouri, centre de date, clădiri industriale, infrastructură şi reţele.

Reporter: În acest context şi având în vedere nevoia de detoxifiere de combustibilii fosili, Schneider Electric propune conceptul de Electricitate 4.0. Ce înseamnă acest termen şi la ce foloseşte?

Traian Petric: Cei mai mulţi dintre noi sunt familiarizaţi cu conceptul de Industrie 4.0, care se referă la cele 4 revoluţii tehnologice prin care a trecut lumea în ultimii 250 de ani şi care au influenţat atât lumea industriei, cât şi a energiei electrice.

Electricitatea 4.0 se referă la convergenţa lumii electrice şi digitale, pe scară largă, la calea cea mai rapidă către o energie mai curată, mai inteligentă şi mai eficientă. Fixându-ne acest obiectiv, trebuie să începem prin a ne redefini relaţia cu energia, al cărei consum reprezintă mai mult de 80% din emisiile de carbon ale lumii. Noi credem că soluţia pentru un viitor mai sustenabil este să "construim" o lume nouă, mai electrică şi digitală, cu infrastructură durabilă, care va sprijini un management mai bun al energiei. La Schneider Electric, asta este ceea ce numim Electricitate 4.0.

Energia electrică s-a dovedit a fi de 3-5 ori mai eficientă decât alte surse şi este, de asemenea, cea mai bună modalitate de a scăpa de cărbune, dat fiind că în următorii 20 de ani, nivelul de energie electrică produsă din surse regenerabile este estimat să crească de peste şase ori - adică de la 6% va ajunge la o rată de 40%. Clienţii noştri, partenerii şi industria caută modalităţi de a scăpa de carbon, iar Electricitatea 4.0 oferă rezultate măsurabile şi durabile în optimizarea managementului energiei, cu tehnologii care sunt deja disponibile astăzi. Motivul pentru care ne concentrăm pe managementul energiei este simplu: nu există niciun motiv să ne aşteptăm la soluţii viitoare când putem acţiona în acest moment pentru a elimina risipa de energie şi a creşte eficienţa.

Electricitatea 4.0 este o modalitate de a ne asigura că "viitorul inteligent", construit pe baza progreselor tehnologice şi transformării digitale este, de asemenea, sustenabil în viitor. În acest context, Schneider Electric contribuie în mod semnificativ la schimbarea globală, pentru a face afacerile clienţilor şi partenerilor noştri mai sustenabile.

Reporter: Unde poate fi aplicată mai exact această nouă generaţie de energie electrică? Pe scurt, cum poate fi relevantă pentru oameni?

Traian Petric: După cum am menţionat, pe măsură ce tehnologia evoluează şi lumea în care ne mişcăm devine din ce în ce mai electrică, o mai bună gestionare a energiei joacă un rol cheie în evoluţii, atât la nivel de industrie, cât şi la cele din viaţa cotidiană. Soluţiile Schneider Electric pentru optimizarea consumului de energie au aplicaţii atât la nivel industrial, cât şi la nivel casnic.

Electricitatea 4.0, combinaţia dintre electricitate şi digitalizare, va modela reţeaua energetică bidirecţională şi descentralizată a viitorului. Consumatorii individuali şi companiile vor putea să-şi genereze propria energie curată, din surse regenerabile şi vor folosi micro-reţele pentru consum, stocare sau chiar pentru vânzare pe piaţă.

Investiţia în noi oportunităţi şi resurse de energie distribuită (DER) poate îmbunătăţi receptivitatea, flexibilitatea şi fiabilitatea reţelelor. Întrucât operaţiunile de zi cu zi, cum ar fi gătitul, încălzirea, transportul personal cu vehicule electrice şi industria în ansamblu trebuie să fie fără emisii de carbon, presiunile asupra reţelelor vor creşte întotdeauna în conformitate cu cerinţele pentru continuarea interconectării, digitizării şi durabilităţii. Reţelele trebuie modernizate pentru a răspunde nevoilor noii lumi digitale.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb