ELIMINAREA CERINŢELOR DE RAPORTARE LA SIF-URI Mihai Fercală: "Regulile de piaţă trebuie să fie valabile pentru toţi jucătorii, în mod egal"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 martie 2011

Eliminarea cerinţelor speciale de raportare ale SIF-urilor de către Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a stârnit îngrijorarea unora dintre investitorii de la BVB care se tem că societăţile de investiţii financiare vor fi mai puţin transparente dacă nu vor mai raporta tranzacţiile mai mari de 500.000 de dolari, valoarea săptămânală a activului net sau structura lunară a portofoliului.

Conducerile SIF-urilor susţin, însă, că eliminarea acestor cerinţe le dă posibilitatea să concureze ca "de la egal la egal" cu competitorii lor, nemaifiind nevoiţi să îşi dezvăluie din strategiile de investiţii.

"Nimeni nu ar trebui să se îngrijoreze pentru scoaterea acestor cerinţe, mai ales că ele nu sunt prevăzute în vreo lege sau Instrucţiune a CNVM", ne-a declarat Mihai Fercală, preşedintele SIF "Transilvania", adăugând: "Regulile de piaţă trebuie să fie valabile pentru toţi jucătorii, în mod egal. De ce să ştie concurenţii mei pe piaţă ce strategie de investiţii am eu? SIF-urile doresc să fie printre cei mai transparenţi jucători, dar nu doresc să furnizeze informaţii competitorilor. Când o să văd că orice emitent raportează tranzacţiile mai mari de 500.000 de dolari, atunci o să le raportăm şi noi".

Cerinţele speciale de raportare pentru cele cinci societăţi de investiţii financiare au fost instituite în 1999, de Comisia de Înscriere la Cotă, BVB solicitând SIF-urilor îndeplinirea unor cerinţe de transparenţă suplimentare celor stabilite prin regimul juridic de la data respectivă.

La finele anului trecut şi în cursul lunii ianuarie, anul acesta, SIF "Moldova", SIF "Transilvania" şi SIF "Oltenia" au solicitat reanalizarea cerinţelor speciale de raportare ale SIF-urilor, motivând impactul negativ al acestora asupra eficienţei aplicării strategiei şi politicii lor de investiţii.

Tudor Ciurezu, directorul general al SIF "Oltenia", ne-a declarat că au existat cazuri în care unii investitori au speculat intenţiile de investire sau dezinvestire ale SIF-urilor făcute publice ca urmare a obligaţiei de a raporta tranzacţiile mai mari de 500.000 de dolari.

"S-a întâmplat de multe ori ca atunci când un SIF voia să îşi consolideze poziţia într-o anumită companie, să i se pună beţe în roate sau preţul acţiunilor societăţii respective să crească semnificativ, fără niciun fundament", a precizat domnul Ciurezu, adăugând: "Am solicitat scoaterea cerinţelor speciale de raportare tocmai acum pentru că la BVB a apărut Fondul Proprietatea, din categoria AOPC (Alte Organisme de Plasament Colectiv), cu o valoare a activelor mai mare decât la SIF-uri, dar care nu era obligat să raporteze aşa cum erau noi obligaţi".

În continuare, SIF-urile vor fi obligate să respecte cerinţele de raportare impuse de CNVM pentru segmentul AOPC-urilor, respectiv să publice rapoarte trimestriale, semestriale şi anuale privind Situaţia activelor şi obligaţiilor şi Situaţia detaliată a investiţiilor, la sfârşitul perioadei de raportare (raportul anual, semestrial, trimestrul întâi, trimestrul trei) - precum şi rapoarte lunare cu privire la valoarea activului net.

Claudiu Doroş, vicepreşedintele executiv al SIF "Moldova", consideră că nu există motive de îngrijorare din partea acţionarilor privind diminuarea transparenţei la SIF-uri, dat fiind că vor raporta mai puţin de acum încolo. Domnia sa ne-a spus: "Niciun acţionar sau investitor al SIF-urilor nu are motive să se îngrijoreze că SIF-urile vor fi mai puţin transparente pentru că vom raporta, în continuare, în conformitate cu cerinţele CNVM aplicabile AOPC-urilor. Nu a fost niciodată corect să raportăm toate tranzacţiile mai mari de 500.000 de dolari, în condiţiile în care eram pe aceeaşi piaţă cu alte fonduri, care nu aveau aceleaşi obligaţii. S-a speculat mult la BRD pe marginea interesului SIF2 de a marca profit, a trebuit să raportăm când am vândut, însă cumpărătorii nu au avut aceleaşi obligaţii. La fel s-a procedat şi în cazul achiziţiilor la Fondul Proprietatea. Am fost ţinuţi sub presiune de cerinţele speciale de raportare impuse de BVB şi CNVM şi acum ne bucurăm că am găsit înţelegere pentru armonizarea legislaţiei cu prevederile comunitare".

Avocatul Cristian Duţescu este de părere că emitenţii de la BVB trebuie trataţi în mod egal şi că impunerea sau eliminarea unei cerinţe de raportare, suplimentare celor din lege, ţine de un calcul de oportunitate al operatorului de piaţă. Avocatul Duţescu ne-a declarat: "Sunt de părere că, în cazul emitenţilor de la BVB, trebuie aplicat principiul egalităţii de tratament. SIF-urile trebuie privite aşa cum sunt ele definitite de lege, şi anume ca AOPC (alte organisme de plasament colectiv). Operatorul de piaţă poate decide să impună sau să elimine anumite cerinţe speciale de raportare,suplimentare faţă de cele din lege şi din reglementările CNVM, dacă apreciază că este oportun pentru protecţia investitorilor şi pentru buna funcţionare a pieţei".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Sa ii vedeti pe Fercala, Ciurezu si Doros impreuna.Prima reactie, a oricarui om normal e sa verifice daca mai are portmoneul.Si cum la numirea tuturor, a fost implicat SOV...ei functioneaza si acum sub lozinca farmachista...dormitzi linistiti...tzepesh lucreaza pentru dumneavostra...si va uleaza...

    1. Vai de mine erau sub presiune...e timpul sa organizam un teledobitocodon. Sa adunam niste bani pentru acesti Templetoni autohtoni... acesti Mobiusi de mucava...Sariti cu banutul sa scape de presiune saracutii...

    Doros zice adevarul:"Am fost ţinuţi sub presiune de cerinţele speciale de raportare impuse de BVB şi CNVM şi acum ne bucurăm că am găsit înţelegere pentru armonizarea legislaţiei cu prevederile comunitar"

    Va ziceam ieri ca asta e o parte din blatul cu farmachidonul tzepar,,,Doros e baiat adevarat....S-a dat singur un fapt..La mai mare. 

    Cine n-are incredere in activele si managementul SIF-urile are acum posibilitatea sa cumpere Fondul Proprietatea, administrat de un gigant international.

    Daca mai aud si ca Templeton e hot, inseamna ca unii ar trebui sa treaca pe la psihiatru. 

    eu am gasit raspunsul doar cand domnul il va chema la el iar noi actionari sif3 ne rugam pentru asta ....

    1. cum as spune unicul din bvb " ce frustrati domnule" sau el este unicul frustrat? este poate scaunul prea mare si prea confortabil pentru funduletul lui de papagal?

    Daca se elimina pragul de 1% - poftim. Dar ei nici nu vor sa raporteze, nici sa poata fi schimbati.

    Domnu Fercala ca fost S.I.E va rog intrebare Persoanele cu Handicap care au calitatea de oameni pot fi puse pe acelasi calapod cu THR Marea Neagra, cu Alexandru Ovidius Barbu * Tekodores Turism S.R.L fost director la Transilvania leasing, cu omul dumneavoastra de baza Viereanu Niculae versus Beinur si Erkin de la Univertis????????????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb