Persoanele fizice care vor subscrie la emisiunea de titluri de stat a Ministerului Finanţelor pentru populaţie le vor putea vinde oricând, prin intermediul băncilor din consorţiul de emisiune, fără a pierde dobânda pentru perioada de deţinere, însă preţul va fi stabilit de bancă în funcţie de dobânzile din piaţă la momentul tranzacţiei, a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Enache Jiru.
"Titlurile se pot vinde oricând şi nu se pierde dobânda acumulată până la momentul vânzării. Preţul va varia pe piaţă în funcţie de fluctuaţia de dobânzi în piaţa interbancară. Spre exemplu, dacă un titlu de stat este remunerat cu o dobândă de 2% şi după jumătate de an deţinătorul îl vinde, iar piaţa ar fi la 2,5% dobândă, ar avea o pierdere, pentru că cel care va cumpăra titlul (banca - n.r.) trebuie să se împrumute cu 2,5% pentru a plăti titlul. Atunci deţinătorul câştigă cam 1,3% (din dobânda titlului, de 2%, se scade diferenţa până la 2,5% şi comisionul intermediarului)", a explicat Jiru, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, dacă dobânzile din piaţă sunt sub 2% la momentul vânzării, deţinătorul primeşte mai mult, respectiv la un lei, încasează 1,05 lei, adică un câştig de 2,5%, a mai spus Jiru.
În plus, dacă titlul se vinde după un an, se încasează şi cuponul (dobânda) pentru primul an de deţinere.
În acelaşi timp, Enache Jiru a precizat că băncile din consorţiu vor fi obligate să răscumpere oricând titlurile.
Oficialul din finanţe a reamintit că, în trecut, titlurile de stat pentru populaţie se vindeau prin intermediul Trezoreriei, la ghişeu, iar la scadenţă, în cazul în care titularii nu se prezentau să îşi ridice banii, se constituiau depozite pe numele lor, remunerate cu o anumită dobândă. "Avem aproximativ 250 de milioane de lei şi azi în depozite, pe care noi le remunerăm cu o anumită dobândă", a mai spus Jiru.
Ministerul Finanţelor Publice va lansa, în luna iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, cu scadenţa la doi ani, în valoare totală de 100 de milioane de lei, la o valoare nominală de 100 de lei, a anunţat joi ministrul de resort, Anca Dragu.
Potrivit sursei citate, emisiunea are, în principal, un scop educativ. "Dorim ca oamenii să înţeleagă mai bine procesul de economisire, că pot economisi în mai multe feluri, la bancă, în alte instrumente, dar şi în datoria publică a ţării sale", a adăugat Anca Dragu.
Dobânda nu a fost anunţată, pentru că aceasta va fi stabilită în momentul lansării efective a programului, în luna iulie, pentru că se va baza pe dobânda pieţei la acel moment. Ministrul Finanţelor a mai spus că pentru dobânda aferentă titlurilor de stat nu se plăteşte impozit pe venit.
În plus, deţinătorii de titluri vor participa, la scadenţă, la o loterie, în cadrul căreia vor fi selectaţi 100 de participanţi, care vor încasa un premiu de 1.000 de lei fiecare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2016, 20:16)
De ce nu se vând aceste titluri de stat prin intermediul Trezoreriei Statului?