Enel inaugurează o centrală fotovoltaică la observatorul Silla din Chile

Andrei Stan
Companii #Energie / 26 septembrie 2016

Compania a investit 3,4 milioane de dolari în construcţia centralei

Enel inaugurează o centrală fotovoltaică la observatorul Silla din Chile, în urma unei investiţii de 3,4 milioane de dolari, care va creşte capacitatea de generare cu 5-10% în comparaţie cu o instalaţie fotovoltaică tradiţională de dimensiuni egale, se arată într-un comunicat al companiei.

Facilitatea va fi inaugurată în cadrul unei ceremonii la care participă ministrul chilian al Energiei Maximo Pacheco, reprezentantul European Southern Observatory (ESO) în Chile Fernando Comeron şi Salvatore Bernabei, director pentru America Latină al Diviziei Enel pentru Energii Regenerabile.

Potrivit Enel, La Silla este o centrală fotovoltaică de mari dimensiuni, care combină utilizarea modulelor bifaciale cu module convenţionale pentru testarea side-by-side. Centrala, deţinută de către filiala Enel Green Power Chile Ltda ("EGPC"), a fost denumită după observatorul astronomic învecinat, căruia îi va furniza energie curată.

Instalaţia fotovoltaică şi observatorul sunt situate pe un deal din apropierea comunei La Higuera în regiunea Coquimbo, la marginea desertului Atacama, la 600 de km nord de capitala Santiago.

Modulele fotovoltaice La Silla dispun de un microcip care optimizează producţia de la fiecare panou, permiţându-i să livreze energie electrică în reţea, indiferent de eventualele defecţiuni care afectează alte panouri, spre deosebire de modulele convenţionale, unde un panou defect poate afecta producţia la celelalte panouri operaţionale. Modulele bifaciale ale facilităţii captează energia solară din ambele părţi ale panoului fotovoltaic, spre deosebire de modulele tradiţionale, care captează energia dintr-o singură parte a panoului.

Enel susţine că testarea side-by-side a modulelor inteligente şi bifaciale cu panourile convenţionale va compara performanţa lor cu cea a panourilor convenţionale în acelaşi amplasament. Utilizarea panourilor inovatoare va creşte generarea de energie electrică la instalaţia cu 5-10%, în comparaţie cu o instalaţie fotovoltaică convenţională de dimensiuni egale. Primele rezultate de la testare confirmă această estimare, se mai arată în comunicat.

Instalaţia fotovoltaică, care beneficiază de un contract de achiziţie de energie pe termen lung cu observatorul astronomic La Silla, va livra energia către Central Region Interconnected System (SIC) din Chile. Instalaţia poate genera aproximativ 4,75 GWh în fiecare an, echivalentul nevoii de energie electrică a aproximativ 2.000 de gospodării din Chile şi mai mult de 50% din consumul anual de energie al Observatorului. Energia curată generată de La Silla va evita emisia a peste 2.000 de tone de CO2.

Observatorul La Silla este echipat cu mai multe telescoape optice cu diametre oglindă de până la 3,6 metri. Facilitatea aparţine ESO, o organizaţie interguvernamentală axată pe proiectarea, construirea şi exploatarea instalaţiilor energetice pentru observaţii astronomice de pe Pământ. În plus faţă de La Silla, ESO deţine Observatorul Paranal care găzduieşte Very Large Telescope (VLT). La aproximativ 20 km de la Paranal, la summitul de la Cerro Armazones, ESO construieşte European Extremely Large Telescope (E-ELT), un telescop cu un diametru de 39 de metri. ESO operează, de asemenea, telescopul APEX, situat la o altitudine de 5.000 de metri, pe platoul Chajnantor, la aproximativ 50 km de San Pedro de Atacama. În cele din urmă, ESO este partener în ALMA, cel mai mare observator astronomic de radio din lume.

Enel, prin intermediul filialei EGPC, operează în prezent un portofoliu de centrale în Chile, care au o capacitate instalată combinată de peste 1 GW, din care 452 MW provin din energia eoliană, 492 MW din surse solare fotovoltaice şi 92 MW din surse hidroelectrice. "În plus, EGPC are în prezent 150 MW de proiecte în curs de dezvoltare, care, atunci când vor fi finalizate, vor aduce capacitatea instalată totală a companiei în Chile la aproximativ 1.200 MW. Printre aceste proiecte este Cerro Pabellon, care va avea o capacitate instalată brută de 48 MW şi care va fi prima centrală geotermală din America de Sud", se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb