ELCEN îşi doreşte ca plafonarea preţului la gaze să se aplice şi pentru producătorii de energie termică în sistem centralizat, în condiţiile în care consumatorii finali sunt şi cei care beneficiază de energie termică, nu doar consumatorii de gaze, a declarat Claudiu Creţu, administrator special ELCEN.
Domnia sa a explicat: "Evident că de preţul plafonat trebuie să beneficieze şi consumatorii de energie termică în regim generalizat. Poziţia noastră, cu referire la piaţă, nu este neapărat în favoarea reglementării preţului. Dar trebuie înţeles de către toată lumea că este foarte greu să te mişti într-o piaţă în care cheltuielile le ai într-o piaţă liberă, unde preţul gazului şi al certificatelor este unul volatil, iar preţul energiei termice este reglementat. Dacă e piaţă liberă, să fie piaţă liberă. Dacă este reglementare, să fie reglementare. Dar să fii într-o piaţă liberă atunci când cumperi şi să vinzi reglementat, este complicat (...). Referitor la preţul energiei electrice şi reglementare, încă nu ştim dacă în pachetul respectiv de măsuri intră şi cogenerarea sau vor fi afectaţi doar hidro şi nuclearul. Sperăm să nu se ajungă şi la noi".
Referitor la noile taxe impuse prin OUG114/2018 asupra companiilor din energie, administratorul ELCEN, companie aflată în insolvenţă, a mai spus că situaţia investiţiilor este deplorabilă şi că orice presiune suplimentară pe cheltuieli îngroaşă pierderile sectorului.
Claudiu Creţu a completat: "Este nevoie de o analiză asupra sistemului energetic şi de un echilibru. Evident că te uiţi în curtea vecinului. Alta e când profitabilitatea scade de la 30% la 25% şi altceva când se adânceşte pierderea, sau când eşti la pragul de zero, iar o nouă taxă, o nouă aşezare a parametrilor te aruncă, din nou, în zona periculoasă".
Reprezentantul ELCEN a mai notat că taxa de 2% pe partea de energie electrică nu este «decisivă» pentru societate, din moment ce înseamnă un impact de doar 20 de milioane de lei, în comparaţie cu costul cu certificatele de CO2, care se apropie de 200 de milioane de lei.
"Toate aceste taxe şi acest context sunt un cerc vicios care afectează capacitatea de investiţie a sectorului. Pentru a putea accesa o investiţie sau pentru a implementa un proiect, orice bancă sau finanţator face un proces de due-dilligence (n.r. verificare). În acest proces se analizează profitabilitatea şi predictibilitatea pe o perioadă lungă. (...) În acest moment, prioritatea zero pentru viitorul nostru este schema bonus pentru cogenerare", a subliniat Claudiu Creţu.
Potrivit administratorului societăţii, planul de investiţii ELCEN este simplu: "Având în vedere că avem în Bucureşti patru centrale, dintre care doar una este modernizată, iar două sunt de pe vremea lui Gheorghiu-Dej, este evident că atunci când vorbim de eficienţă energetică şi conceptele acestui mileniu avem nevoie de centrale electrice. Planul nostru este bine închegat, există o strategie şi rămâne doar să identificăm sursa financiară, care trebuie legată de situaţia juridică, respectiv insolvenţa şi ieşirea din reorganizare. Partea bună este că avem un program de reorganizare aprobat din octombrie, aşadar am demarat o serie de studii de fezabilitate".
Claudiu Creţu a conchis că în momentul în care se va arăta o sursă financiară pentru demararea investiţiilor noi, societatea va fi pregătită din punct de vedere tehnic.