E.ON: Mediu de afaceri ostil pentru investitorii în energie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 mai 2010

Mediul de afaceri este ostil inves-titorilor privaţi în sistemul energetic, apreciază Frank Hajdinjak, directorul general al "E.ON Româ-nia". Statul vrea să restructureze producţia de energie, pe care o deţine în totalitate, în două mari companii. Investitorii străini privesc cu îngrijorare la restructurare pentru că există riscul ca piaţa să facă un pas înapoi şi ca libera concurenţă să fie puternic afectată. În plus, nu sunt încurajate parteneriatele public-private pentru dezvoltarea de noi capacităţi, cu tehnologii performante, în locul celor vechi, poluante şi ineficiente.

Frank Hajdinjak a declarat, ieri, într-un seminar pe teme energetice: "Deocamdată, nu ştim cum vor funcţiona viitoarele două mari companii. Vrem să vedem cum vor comercializa energia disponibilă pentru piaţa liberă. Dacă va fi afectată concurenţa pe piaţă, ce rost mai are să construieşti centrale noi?"

O foarte mare problemă în opinia oficialului E.ON o reprezintă şi investiţiile nerecunoscute prin tarif de către ANRE (reglementatorul pieţei): "Nu avem recunos-cute prin tarif anumite costuri cu investiţiile şi nici nu sunt acoperite costurile cu achiziţia gazelor de import. În aceste condiţii, cum pot eu să mă duc la acţionari şi să cer bani ca să construiesc o centrală nouă în România?".

E.ON şi Enel au fost partenerii desemnaţi de Termoelectrica pentru construcţia unui grup nou în cadrul Termocentralei din Brăila, proiect evaluat la 1 miliard de euro. Decizia de investiţie ar trebui luată în acest an. Potrivit lui Frank Hajdinjak, investitorii discută cu Termoelectrica SA condiţiile asocierii în cadrul noului proiect şi condiţiile constituirii companiei de proiect.

În ceea ce priveşte investiţiile în modernizarea reţelelor de electricitate şi gaze, E.ON ar putea decide diminuarea acestora în 2010 faţă de planul propus, pentru că înregistrează pierderi mari din neacoperirea anumitor costuri prin tarif. Vor fi diminuate şi cantităţile de gaze care trebuie înmagazinate pentru iarna următoare.

Directorul general al "E.ON România" a adăugat: "Ţara este acum într-o situaţie critică din punct de vedere financiar dacă autorităţile au propus reducerea pensiilor şi a salariilor bugetarilor. Resursele financiare sunt insuficiente, iar oamenii nu vor mai avea bani să-şi plătească facturile la energie şi gaze. Pe de altă parte, E.ON cere majorări de tarif pentru gaze, iar ANRE nu le acordă. Este clar că situaţia nu mai poate continua nici pentru noi, nici pentru populaţie. Autorităţile trebuie să găsească o soluţie economică pentru ambele părţi, valabilă pe termen lung. Noi am propus ANRE o soluţie, dar nu am primit răspuns. Populaţia are probleme, scad veniturile, iar statul pe de altă parte facilitează achiziţia de gaz ieftin, numai din producţia internă pentru îngrăşăminte. Grosul acestor îngrăşăminte se exportă, nu se consumă pe piaţa internă. Între timp, pentru coşul de consum al pieţei reglementate, a crescut cota de importuri, care sunt mai scumpe".

E.ON propune reformarea sistemului de ajutor social pentru gaze. Astfel, în loc să fie acordate tuturor prin tarif, ajutoarele sociale pot fi date numai celor care au nevoie. Liberalizarea pieţei este o soluţie de eficienţă şi competiţie, mai susţine Frank Hajdinjak. Preţurile vor fi stabilite de piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă şi va exista o preocupare mai mare pentru eficienţă

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb