"E.ON Ruhrgas" şi "Gaz de France" au cîştigat lupta pentru "Distrigaz"

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 august 2004

Preţul gazelor se va scumpi anual cu 2% în urma privatizării

Investitorilor le va fi acceptată o rată de recuperare a investiţiilor de 11,7% pe an, pînă în 2007

Comisia de negociere, împreună cu consultantul "Credit Suisse First Boston" şi Casa de Avocatură "Linklaters", a analizat documentele de participare, ofertele tehnice şi financiare depuse de către investitorii interesaţi de privatizarea societăţilor "Distrigaz Sud" şi "Distrigaz Nord". "E.ON Ruhrgas" Germania a cîştigat cursa privatizării "Distrigaz Nord", iar "Gaz de France" Franţa pe cea a "Distrigaz Sud", anunţat ieri Ministerul Economiei şi Comerţului. Departajarea a fost făcută pe baza grilei de punctaj prevăzută în "Regulamentul de desfăşurare a procesului de selecţie şi criteriile de evaluare şi selecţie a ofertelor finale". Comisia va începe negocierile cu aceste firme în vederea semnării contractelor de privatizare. În cazul în care nu se va ajunge la un acord asupra prevederilor contractuale, negocierile vor fi reluate cu următoarele firme clasate în ordinea punctajelor acumulate.

"E.ON Ruhrgas" a concurat cu "Enel S.p.A" Italia şi "Gaz de France", iar "Gaz de France" cu "E.ON Ruhrgas", "Enel" şi "Gazprom" Rusia.

Strategia de privatizare a distribuţiei de gaze din ţara noastră a fost aprobată de Guvern prin HG nr.1283/2003 şi prevede ca investitorul strategic să obţină un pachet de 51% din acţiunile societăţilor. Astfel, va fi vîndut un pachet de acţiuni reprezentînd 30% din capitalul social existent al fiecărei societăţi, după care va avea loc majorarea concomitentă a capitalului social şi plata de către investitorul strategic pentru un număr de acţiuni nou emise, care să permită acestuia să deţină 51% din capitalul social majorat.

Privatizarea celor două societăţi va determina o scumpire anuală cu 10% a tarifelor de distribuţie a gazelor naturale, care se reflectă în preţul plătit de consumatorul final cu o majorare anuală de 2%. Potrivit declaraţiilor lui Dan Pantilie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), nu privatizarea va scumpi gazele, ci alinierea la preţurile practicate de Uniunea Europeană. Investitorii interesaţi de "Distrigaz Sud" şi "Distrigaz Nord" solicitaseră o majorare anuală de 25% a tarifului de distribuţie, dar, în final, au acceptat să ofere statului român un discount de 15%. Rata anuală de recuperare a investiţiei, care, la rîndul ei, este inclusă în tarife, este de 11,7% pentru următorii trei ani. Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului, a declarat că şi la privatizarea distribuţiei de gaze naturale, a fost adoptată aceeaşi strategie ca şi în cazul distribuţiei electricităţii. Domnia sa a explicat, recent, că statul român nu va căuta să obţină un preţ foarte mare pe cele două societăţi, deoarece acest lucru ar conduce la o creştere exagerată a tarifelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb