E.ON şi GDF - amendate de UE pentru cartel

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 iulie 2009

Cele două companii plătesc, împreună, 1,1 miliarde euro

Comisia Europeană a amendat, ieri, cu câte 553 milioane de euro (768 milioane de dolari) companiile de utilităţi E.ON AG (Germania) şi "GDF Suez" SA (Franţa), pentru încălcarea regulilor antitrust. Aceasta este a doua mare sancţiune impusă vreodată de UE pentru înţelegeri de tip cartel. Potrivit UE, cele două companii şi-au împărţit în mod secret pieţele naţionale de livrare a gazelor naturale.

Comisia arată că, în anul 1975, E.ON şi GDF au convenit în mod ilegal să nu concureze între ele pe pieţele lor naţionale. La momentul respectiv, compania germană "Ruhrgas" AG (astăzi "EON Ruhrgas", filială E.ON) şi GDF (în prezent "GDF Suez") au decis să construiască împreună gazoductul MEGAL, destinat importului de gaze naturale din Rusia în Franţa şi Germania. Cele două firme au căzut de acord să nu vândă una pe piaţa celei­lalte gazele naturale transportate prin gazoductul MEGAL.

Autorităţile de la Bruxelles precizează că acest acord, care a fost menţinut şi după liberalizarea pieţelor europene de gaze naturale în anul 2000 (abandonat definitiv abia în 2005), le-a permis companiilor E.ON şi GDF să-şi conserve poziţia solidă pe pieţele de gaze naturale din Germania şi Franţa.

Comisia subliniază că înţelegerea i-a lipsit pe consumatori de avantajele concurenţei în ceea ce priveşte preţurile şi furnizorii.

Decizia anunţată ieri survine percheziţiilor derulate în luna mai 2006 la sediile celor două companii şi unei anchete lansate în iulie 2007, de Comisia Europeană.

"Comisia Europeană nu are alternativă, astfel că trebuie să impună amenzi mari", a precizat comisarul european pentru Concurenţă, Neelie Kroes, adăugând: "Prin această decizie, Comisia trimite un semnal puternic furnizorilor istorici de energie şi le aminteşte că nu va tolera niciun tip de comportament anticoncurenţial".

O amendă mai mare decât cea impusă E.ON şi GDF pentru înţelegeri de tip cartel a fost acordată de Comisia Europeană în anul 2008: 1,38 miliarde euro pentru patru producători de sticlă

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb