Investitorii din piaţa de capital vieneză s-au dovedit sensibili la prudenţa manifestată de agenţia de rating "Moody"s", cea care a plasat sub observaţie ("cu perspective negative") puterea financiară a "Erste Bank", astfel că, de două zile, acţiunile băncii înregistrează un recul la bursa austriacă.
"Moody"s" şi-a justificat gestul de severitate invocînd recenta achiziţie a 62% din BCR operată de "Erste".
Acum trei zile, acţiunile "Erste Bank" urcaseră la un maxim istoric de 47,85 euro, dar, alaltăieri, după anunţul "Moody"s", preţul acţiunilor a pierdut aproape o jumătate de euro, iar ieri după amiază se învîrtea şi mai jos, la limita de 47 de euro (şedinţa de bursă încă nu se încheiase la Viena, la ora scrierii acestui articol). Scăderea succesivă din cele două zile este minoră, în raport cu tendinţa ascendentă masivă din ultimele două luni (din noiembrie 2005 şi pînă la 5 ianuarie 2006, preţul acţiunilor "Erste" a urcat de la 43 de euro, la aproape 48 de euro, în condiţiile în care valoarea lor nominală este de 2 euro).
Cu toate că, în cifre absolute, par nesemnificative, oscilaţiile acţiunilor "Erste" - chiar pe un trend crescător - sînt privite cu dublă atenţie de investitori, în această perioadă care este extrem de delicată în viaţa băncii austriece.
Ca să achite preţul de 3,75 miliarde de euro - cît are de plătit pînă în iulie, pentru pachetul majoritar de acţiuni BCR-, "Erste" şi-a calculat să strîngă iute 2,4 miliarde de euro, prin oferta publică a unei emisiuni de noi acţiuni la Bursa din Viena (restul de 1,3 miliarde de euro va fi achitat din resurse proprii, după cum ne-a informat Ionuţ Stanimir, reprezentantul "Synergy Communications", agenţia de relaţii cu publicul a "Erste Bank").
Succesul ofertei publice de pe piaţa vieneză este dependent de cît de riscantă cred investitorii că este achiziţia BCR. Şi tocmai pe această rană a pus sare "Moody"s".
Este indubitabil că BCR - o bancă solidă şi mare, cu un bun renume şi întinsă clientelă, ocupînd mai mult de un sfert din piaţa bancară românească, cu un profit pe anul trecut aproximînd 200 de milioane de euro - reprezintă o strălucitoare achiziţie.
În luna decembrie, această minunată achiziţie a impulsionat acţiunile "Erste" să depăşească preţurile anterioare.
Neliniştea investitorilor este provocată, la origini, de preţul ridicat al acestei cumpărări. Toate achiziţiile de pînă acum operate în Europa de Est de "Erste Bank" - în Cehia, Slovacia, Croaţia, Ungaria şi Serbia - se ridică, la un loc, la 2,5 miliarde de euro. Iar BCR, singură, le întrece, ca preţ, cu o treime.
Ceea ce conduce la un efort remarcabil de capitalizare pe piaţa austriacă, nemaiîncercată pînă acum la suma record de 2,4 miliarde de euro - valoarea emisiunii pregătite acum de "Erste".
Incertitudinea succesului acestui efort a stimulat prudenţa agenţiei "Moody"s", care apreciază că revizuirea rating-ului "Erste" este funcţie de resursele oferite de piaţa austriacă pentru reducerea riscurilor legate de "investiţiile din Europa de Est". Adică, investiţia în BCR. Să observăm aici că procesul de capitalizare "Erste" se află într-un fel de cerc vicios. "Moody"s" îşi manifestă suspiciunea cu privire la entuzias-mul investitorilor în acţiunile "Erste". Din cauza asta, investitorii devin retractili şi acţiunile scad, un motiv de îngrijorare, sîmbure de panică. Ceea ce poa-te să antreneze o rostogolire generată de nimic faptic, ci doar pe componenta psihologică a pieţei.
De aceea, perioada de acum este extrem de delicată pentru "Erste Bank".
În răgazul de o jumătate de an pe care îl are pînă la plata acţiunilor BCR, "Erste" nu îşi poate permite un eşec al ofertei publice. Şi, un "plan B" nu pare să îi stea la îndemînă.
Căci orice împrumut de peste un miliard de euro ar încerca să contracteze, ar arunca-o într-o completă nesiguranţă de rambursare, devenind dependentă efectiv de profiturile din România ale BCR, la niveluri pe care banca noastră încă nu le-a mai înregistrat. Sau, ar deveni, practic, un simplu intermediar pentru un alt cumpărător al BCR...