ERSTE CERCETARE: "Spaţiul pentru creşterea costurilor de finanţare ale României este limitat"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 martie 2021

"Spaţiul pentru creşterea costurilor de finanţare ale României este limitat"

Spaţiul pentru creşterea costurilor de finanţare pe termen lung ale României este limitat, consideră analiştii Erste, care arată într-un raport că partea lungă a curbei randamentelor suverane în lei este de aşteptat să rămână în mare parte neschimbată în următoarele luni. Rata de dobândă pe 10 ani a României, barometrul pentru costul de finanţare din economie, s-a consolidat în prima parte a săptămânii la 3,25%.

"Debutul campaniei de vaccinare şi aşteptările în creştere pentru o revenire economică globală mai rapidă, împreună cu preocupările investitorilor pentru posibilitatea unei inflaţii mai ridicate în acest an, au împins randamentele din Europa Centrală şi de Est semnificativ în sus de la începutul anului. Cu toate acestea, credem că spaţiul pentru o continuare a mişcării ascendente este limitat în regiune. În Ungaria, programul de achiziţie de obligaţiuni al băncii centrale ar trebui să vină ca un capac asupra procesului. În România, banca centrală a intervenit în piaţă pentru a opri lichidarea (titlurilor de stat ale României). Prin urmare, ne aşteptăm ca partea lungă a curbei randamentelor din România să rămână în mare parte neschimbată (în trimestrul al doilea)", arată analiştii Erste.

De amintit că BNR a reintrat la cumpărare pe piaţa secundară a titlurilor de stat în a doua săptămână din martie după o emisiune de obligaţiuni ratată a Ministerului de Finanţe. Ieri, şicitaţia Ministerului Finanţelor pentru obligaţiuni în valoare de 400 milioane lei cu maturitatea noiembrie 2024 a atras o cerere ridicată, respectiv 704,5 milioane lei. Oficialii guvernamentali au atras din piaţă 400 milioane lei, la un randament mediu/maxim de 2,40%/2,41%, în creştere cu un punct bază raportat la nivelul înregistrat la licitaţia din 11 martie.

Analiştii mai consideră că băncile centrale din Europa Centrală şi de Est vor avea dificultăţi în trimestrul al doilea în a explica participanţilor la piaţă că cifrele ridicate ale inflaţiei, care vor fi publicate în următoarele luni, cuplate cu creşterile de două cifre din producţia industrială, sunt rezultatul doar a efectului de bază.

"Inflaţia peste aşteptări din debutul anului din România a epuizat spaţiul pentru noi relaxări ale politicii monetare şi ne aşteptăm ca BNR să se limiteze la instrumentele curente de politică monetară. (...) Ne aşteptăm în continuare ca leul românesc să se deprecieze atâta timp cât deficitele gemene rămân la niveluri ridicate", mai notează specialiştii Erste. Leul românesc s-a depreciat din nou ieri, la al optulea maximum istoric doar din luna martie, de 4,8888 lei/euro.

Erste prognozează un deficit bugetar de 7,9% din PIB pentru România în acest an, peste ţinta de 7,16% a Guvernului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bravo Arafat,

    Bagati orasele mari din Romania in carantina si o sa vedeti cat de bine o sa mearga treaba cu deficitul bugetar, cursul valutar si costul finantarii datoriei. 

    Imi pare rau Citu, better luck next year. 

    Cu ce mai platim lupta eroica contra pandemiei, daca o mana de tatuci ne terorizeaza finantele, aducandu-le la nivelul celor din Zimbabwe?

    Bravo Arafat, hai ca mai ai putin si ne salvezi distrugandu-ne cu totul. 

    mda... Cercetarea de la Erste.... :)

    domnii foarte cercetatori de la Erste pierd din vedere o variabila : impactul unui eveniment de tip black swan care se va petrece la final de aprilie 2021 - inceput de mai 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb