Erste: Investitorii se vor retrage din Ungaria şi vor investi în Cehia, România şi Slovacia

Ziarul BURSA #Internaţional / 26 septembrie 2011

Andreas Treichl

Andreas Treichl

Divizia Bank Austria a UniCredit a fost şocată de planul Ungariei de a obliga băncile să-şi asume pierderile pentru creditele de consum în valută

Erste Group Bank nu va ieşi de pe piaţa din Ungaria, în ciuda politicii economice "ostile" a guvernului, dar va investi în altă parte capitalul destinat dezvoltării afacerii, a declarat recent directorul general al băncii austriece, Andreas Treichl, transmite Reuters. "Nu vom permite ca o politică economică ostilă, care cauzează pagube serioase Ungariei, să ne izgonească", a afirmat Treichl, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că investitorii vor întoarce spatele Ungariei şi în schimb vor investi pe termen scurt în Cehia, România şi Slovacia.

Directorul general al băncii aus-triece a explicat că Erste va furniza diviziei sale din Ungaria suficient capital pentru o capitalizare adecvată solidă şi lichidităţi dacă va fi necesar, dar va va investi în altă parte capitalul destinat dezvoltării afacerii.

Parlamentul Ungariei a adoptat recent un proiect de lege ce permite rambursarea la o rată de schimb preferenţială a datoriilor contractate în valute străine, în special în franci elveţieni. Potrivit proiectului, cetăţenii ungari cu datorii în aceste valute vor putea să plătească rambursarea integrală a datoriilor la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, în timp ce ratele actuale de schimb sunt de 234 forinţi pentru un franc elveţian şi de 280 de forinţi pentru un euro. Posibilitatea rambursării, iniţiată de premierul Viktor Orban, a provocat o vie reacţie în Austria, ale cărei bănci sunt prezente în Ungaria. La rândul ei, Uniunea Europeană a avertizat că acest proiect de lege ar putea fi ilegal, ar dezechilibra piaţa creditelor şi frâna timida creştere economică a Ungariei.

În perioada de boom, atunci când cursul de schimb era de 160 de -forinţi pentru un franc, gospodăriile din Ungaria au luat credite în franci în valoare mai multe mii de miliarde de forinţi, iar în prezent cursul de schimb a ajuns la peste 200 de forinţi pentru un franc elveţian şi multe gos-podării au probleme cu rambursarea creditelor.

Divizia Bank Austria a UniCredit a fost şocată de planul Ungariei de a obliga băncile să-şi asume pierderile pentru creditele de consum în valută şi ar putea amâna planurile de afaceri din această ţară, a avertizat săptă-mâna trecută şeful diviziei pentru regiunea Europei Centrale şi de Est a grupului bancar italian, Gianni Franco Papa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb