ESTIMARE MODIFICATĂ ÎN SENS POZITIV BERD: Economia României va creşte cu 1,8%, în 2011

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 mai 2011

"Dacă turbulenţele de pe pieţele datoriilor suverane produc sincope pe pieţele financiare, atunci revenirea economiilor din Europa Centrală şi de Est se va opri", avertizează BERD.

"Dacă turbulenţele de pe pieţele datoriilor suverane produc sincope pe pieţele financiare, atunci revenirea economiilor din Europa Centrală şi de Est se va opri", avertizează BERD.

Preţurilor materiilor prime şi criza datoriilor din zona euro ameninţă redresarea Europei de Est

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a modificat în sens pozitiv, vineri, estimările privind creşterea economiei Europei de Est şi a ţărilor din fosta Uniune Sovietică, avertizând însă că ascensiunea preţurilor materiilor prime şi criza datoriilor din zona euro reprezintă noi riscuri la adresa redresării regiunii.

Pentru România, BERD anticipea­ză o expansiune economică de 1,8% în 2011, faţă de 1,1%, cât era estimarea lansată în ianuarie, şi de 3,8% în 2012. Potrivit băncii, "guvernul român a reuşit să realizeze cu succes programul de austeritate convenit cu FMI".

În cel mai recent raport regional, BERD a revizuit în creştere prognoza pentru expansiunea economiei Europei de Sud-Est: de la 1,9% la 2,2% în 2011, ţinta pentru 2012 fiind de 3,7%. Conform BERD, motorul creşterii este cererea internă, mai mult decât exporturile, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei şi Ungariei. Şi în România cererea internă rămâne slabă, conform BERD.

Experţii BERD avertizează că în România, Ucraina, ţările baltice, Ungaria şi Slovenia, relansarea creditării se menţine slabă, deoarece redresarea acestora a fost mai dificilă.

Responsabilii din Europa de Est, Rusia şi Asia Centrală sunt expuşi şi riscurilor generate de creşterea preţurilor alimentelor şi materiilor prime, potrivit BERD. "Presiunile generate de majorarea salariilor pot alimenta inflaţia de bază şi, invers, sporirea inflaţiei amplifică presiunea politică pentru creşterea salariilor", confrom BERD.

Cele 29 de ţări din zona în care investeşte BERD au perspective de creştere mai bune, dar banca este îngrijorată de posibila răspândire a crizei datoriilor din zona euro în aceste economii, dar şi din cauza presiunilor inflaţioniste manifestate recent.

Zona de activitate a BERD include Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia - Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Macedonia, Georgia, Kazahstan, Kirghistan, Letonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria şi Uzbekistan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb