• Preţurilor materiilor prime şi criza datoriilor din zona euro ameninţă redresarea Europei de Est
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a modificat în sens pozitiv, vineri, estimările privind creşterea economiei Europei de Est şi a ţărilor din fosta Uniune Sovietică, avertizând însă că ascensiunea preţurilor materiilor prime şi criza datoriilor din zona euro reprezintă noi riscuri la adresa redresării regiunii.
Pentru România, BERD anticipează o expansiune economică de 1,8% în 2011, faţă de 1,1%, cât era estimarea lansată în ianuarie, şi de 3,8% în 2012. Potrivit băncii, "guvernul român a reuşit să realizeze cu succes programul de austeritate convenit cu FMI".
În cel mai recent raport regional, BERD a revizuit în creştere prognoza pentru expansiunea economiei Europei de Sud-Est: de la 1,9% la 2,2% în 2011, ţinta pentru 2012 fiind de 3,7%. Conform BERD, motorul creşterii este cererea internă, mai mult decât exporturile, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei şi Ungariei. Şi în România cererea internă rămâne slabă, conform BERD.
Experţii BERD avertizează că în România, Ucraina, ţările baltice, Ungaria şi Slovenia, relansarea creditării se menţine slabă, deoarece redresarea acestora a fost mai dificilă.
Responsabilii din Europa de Est, Rusia şi Asia Centrală sunt expuşi şi riscurilor generate de creşterea preţurilor alimentelor şi materiilor prime, potrivit BERD. "Presiunile generate de majorarea salariilor pot alimenta inflaţia de bază şi, invers, sporirea inflaţiei amplifică presiunea politică pentru creşterea salariilor", confrom BERD.
Cele 29 de ţări din zona în care investeşte BERD au perspective de creştere mai bune, dar banca este îngrijorată de posibila răspândire a crizei datoriilor din zona euro în aceste economii, dar şi din cauza presiunilor inflaţioniste manifestate recent.
Zona de activitate a BERD include Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia - Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Macedonia, Georgia, Kazahstan, Kirghistan, Letonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria şi Uzbekistan.