ESTIMARE SAXO BANK: "1.300 dolari/uncia de aur, la finalul anului"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Materii Prime / 16 octombrie 2018

"1.300 dolari/uncia de aur, la finalul anului"

Există premise importante ca preţul aurului să ajungă la 1.300 de dolari/ uncie, la finalul acestui an, susţine Ole Hansen, şef al departamentului de strategie mărfuri din cadrul Saxo Bank, într-o analiză a instituţiei daneze specializată în investiţii şi tranzacţionare online.

Analistul a punc­tat: "Depăşirea pragului de 1.210 do­lari/uncie (n.r. rezistenţă - nivel de preţ acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) de săptămâna trecută a dus la schimbarea perspectivei Saxo Bank asupra evoluţiei cotaţiei pe termen scurt a metalului preţios de la neutră la optimistă. Concentrarea continuă a atenţiei investitorilor asupra pieţelor de acţiuni, de obligaţiuni, precum şi creşterea economică slabă şi posibilitatea ca dolarul să piardă din energie, poate duce la o redresare a cotaţiei metalului preţios către 1.300 de dolari/ uncie, ţinta noastră pentru finalul de an".

Totuşi, Ole Hansen atrage atenţia că un factor important pentru derularea acestui scenariu ţine de sentimentul general pieţei, care a fost afectat de creşterea ratelor de dobândă şi de scăderea preţurilor acţiunilor.

"O corecţie în următoarele zile, venită ca urmare a câştigurilor puternice de joi (n.r. a săptămânii trecute, când preţul aurului a avut o creştere zilnică semnificativă, de circa 2,9%, astfel încât se creează condiţii ca cei ce au mizat pe aprecierea cotaţiei metalului preţios să vândă pentru a-şi marca profitul), trebuie să se oprească înaintea pragului de 1.210 dolari/uncie (n.r. devenit acum suport - prag de preţ acţioneză ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) pentru ca această pers­pectivă tehnică îmbu­nătăţită să se instaureze", spune analistul Saxo Bank.

Potrivit acestuia, aurul dă semne că va întrerupe corelaţia negativă cu randamentele reale în creştere ale titlurilor de stat ale Statelor Unite ale Americii şi cu yuanul chinezesc.

Hansen arată: "Yuanul şi aurul au fost aproape de nedespărţit în ultima vreme, suferind scăderi de la începerea războiului comercial dintre Statele Unite şi China. Cu toate acestea, scăderea pieţelor din SUA de săptămâna trecută, combinată cu creşterea recentă a randamentelor obligaţiunilor şi speculaţiile potrivit cărora dolarul s-ar putea afla la un maxim, au reînnoit cererea investitorilor pentru diversificare şi protecţie".

Conform analistului Saxo Bank, corelaţia strânsă dintre aur şi yuan a derutat piaţa în ultimele luni.

"Deşi nu există o explicaţie clară în acest sens, au apărut speculaţii conform cărora Banca Populară a Chinei îşi doreşte o monedă stabilă, dar nu faţă de dolar, ci faţă de aur", notează Ole Hansen, care subliniază că, într-adevăr, tranzacţionarea aurului în relaţie cu yuan­ul chinezesc s-a realizat într-o manieră foarte stabilă în ultima perioadă.

Analistul a adăugat: "Săptămâna trecută, însă, preţul (n.r. a metalului preţios) a întrerupt tendinţa negativă conturată din 2016 şi, deşi Banca Populară a Chinei a făcut, fără îndoială, achiziţii în această perioadă de scădere, este puţin probabilă apariţia vânzărilor pe baza noii creşteri a aurului".

Ole Hansen susţine că datele sub estimări publicate săptămâna trecută privind Indicele Preţurilor de Consum (CPI) din Statele Unite, au întărit credinţa pieţei că, poate, Rezerva Federală a SUA face o greşeală de politică dacă nu se distanţează de poziţia sa cu privire la rata dobânzii, caracterizată drept "departe de a fi normală".

Analistul Saxo notează: "Împreună cu saltul randamentelor obligaţiunilor şi scăderea preţurilor acţiunilor, acest context a ajutat la declanşarea celei mai mari creşteri de o zi (n.r. a cotaţiei aurului) din iunie 2016, când în Marea Britanie a fost votat Brexitul, ceea ce a şocat piaţa.

Aurul a trecut acum de prima rezis­tenţă de la 1.210 dolari/uncie, dar, pentru ca această mişcare să fie mai mult decât o mică corecţie în cadrul unei tendinţe majore negative, este nevoie ca preţul metalului preţios să treacă cel puţin de pragul de 1.238 de dolari/uncie, ceea ce reprezintă retragerea de 38,2% (n.r. Fibonacci - instrument de analiză tehnică ce se bazează pe şirul de numere a lui Leonardo Fibonacci, fiind folosit pentru a identifica potenţiale praguri de suport şi rezistenţă) a scăderii din acest an ".

De asemenea, Ole Hansen subliniază că raportul săptămânal Commitments of Traders (COT - raport ce arată deţinerile diferitelor tipuri de participanţi ai pieţei în bursele de futures din Statele Unite) a evidenţiat continuarea (până de curând) consolidării poziţiilor short (n.r. care mizează pe scădere) speculative deţinute de fondurile de hedging.

"Vârful a fost atins cu câteva săptămâni în urmă, când poziţiile nete short (n.r. situaţia în care un investitor are deschise mai multe poziţii short decât long - care mizează pe creştere - pentru un anumit activ) a atins un record de 77.000 loturi. Aces­ta a fost de trei ori mai mare decât recordul anterior din decembrie 2015, care a avut loc înaintea primei creşteri a ratei dobânzii de către Rezerva Federală. Dat fiind impactul pe care l-au avut în trecut perioadele de acoperire a poziţiilor short, o revenire la o poziţie neutră ar putea duce la creşterea preţului aurului cu 50 până la 75 de dolari/uncie", spune analistul Saxo Bank.

Ieri, în jurul orei 14:00, aurul se tranzacţiona la 1.235 de dolari/uncie, foarte aproape de pragul de 1.238 de dolari/uncie indicat de cei de la Saxo Bank drept primul nivel de confirmare al faptului că aprecierea preţului metalului preţios demarată săptămâna trecută, reprezintă mai mult decât o corecţie minoră a tendinţei generale de scădere ce a caracterizat preţul metalului preţios începând cu luna mai a acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb