Eugen Dijmărescu: "Europa nu va avea şanse în afara Statelor Unite ale Europei"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 septembrie 2012

Eugen Dijmărescu

Eugen Dijmărescu

Europa nu va avea şanse dacă nu va aplica o construcţie de tip federal, politica monetară comună trebuind să fie dublată de o politică fiscală comună, a declarat Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). "Europa nu va avea şanse în afara < Stalelor Unite ale Europei >. Nu este clar cum poţi gestiona o politică monetară comună, când te joci cu taxe şi impozite în funcţie de alegeri", a afirmat domnia sa, în cadrul "Conferinţei anuale de Risc de Ţară a Coface". Eugen Dijmărescu a atras atenţia, însă că manifestările naţionaliste, care pot fi observate în discursurile unor şefi de stat şi de Guvern, ridică piedici în calea unei integrări mai adânci.

Preşedintele FGDB consideră că ţara noastră şi celelalte noi state membre nu au altă soluţie decât să încerce să se plieze în interesul propriilor economii de politicile integraţioniste.

Problemele cele mai mari cu care Europa se confruntă constau în pierderea de productivitate şi de competitivitate, guvernele neaducând la timp măsuri pentru combaterea acestor probleme, în opinia lui Eugen Dijmărescu. "De un timp încoace are loc un transfer de bogăţie de la Vest, către Est, transfer pentru care suntem nepregătiţi. Ne bucură avantajele globalizării, dar ne-am dovedit incapabili să creăm politici proactive cu care să venim în întâmpinarea problemelor pe care aceasta poate să le ridice", a subliniat domnia sa.

Eugen Dijmărescu este de părere că trebuie să trecem de la culpabilizarea sistemului bancar, la găsirea de soluţii pentru problemele exis-tente. "Faptul că toate guvernele vând titluri de stat către bănci arată că sistemul financiar nu a fost singurul în crearea acestor probleme", a atras atenţia domnia sa.

Preşedintele FGDB consideră că problema existenţială la care trebuie să găsim un răspuns vizează modalitatea de ieşire din criză, mai exact dacă această ieşire se va face prin forţa pieţei sau prin intermediul politicilor publice. "Invocăm adesea forţa pieţei, dar când apar probleme tindem să mergem spre politici publice", a declarat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb