Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) nu se va implica în selectarea managementului privat pentru companiile noastre de stat, întrucât ar putea avea unele interese, a declarat, ieri, Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor Publice.
Domnia sa a făcut referire la Ordonanţa 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, care ar urma să sufere unele modificări, în contextul în care BERD deţine acţiuni la unele dintre aceste societăţi.
Eugen Teodorovici a menţionat că există discuţii pe această temă cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale, propunerea urmând să fie trimisă în Parlament: "Subiectul principal este stabilirea unor excepţii de companii pentru care să se aplice Ordonanţa. La ultima discuţie, însă, s-a ajuns la concluzia că nu se vor admite decât acele excepţii stabilite cu FMI - companii de securitate şi apărare".
Conform fostului ministru de resort, se pune problema ce trebuie făcut cu cele 900 de companii de stat. Eugen Teodorovici a subliniat: "În 2016 ar trebui realizat un astfel de proces care să stabilească ce avem de făcut. Respectiv, societăţile care pot fi privatizate să fie privatizate, cele care trebuie închise să fie închise, cu acordarea salariilor compensatorii pentru cei ce vor pleca din companii, iar cele care dovedesc că pot rămâne în funcţiune să rămână, dar sub management performant".
Întregul proces de selectare a managementului privat va fi realizat de Banca Mondială (BM), care va fi un partener pentru statul român şi va efectua un studiu pe cele 900 de companii cu acţionariat de stat, a mai spus domnul Teodorovici.
OUG 109/2011 este considerată de majoritatea specialiştilor un eşec, în condiţiile în care nu au fost realizate rezultate remarcabile la companiile unde a fost implementată guvernanţa corporativă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de carcotasul în data de 19.11.2015, 09:01)
"Esecul" managerilor privati numiti pe 109 arata ca mai sunt si alti factori, externi, ce influenteaza performanta unei companii. Sa luam un exemplu non 109: Petrom. Cat era pe super profit, era exclusiv meritul managementului superperformant. Acum, cu profit mult redus, este de vina scaderea cotatiei petrolului, piaza rea etc. Nimeni nu vorbeste de esecul managementului Petrom ! Asa ca toata tevatura cu 109 se limiteaza la "sculati-va voi de pe scaunele manageriale sa ne asezam noi", restul fiind pretexte. A se vedea cazul Electrica, cazul Tarom etc.
Intrebare: Ia ghiciti la ce intreprindere de stat o sa-l vedem pe dl Teodorovici "manager profesionist pus de Banca Mondiala" ?