Actualizare - Decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare şi calcularea acestuia la tranzacţiile interbancare, precum şi prevederi referitoare la fondurile de pensii private obligatorii, decizie care trebuie luată până la finalul lunii martie, sunt cele mai importante posibile modificări ale OUG 114, a anunţat, astăzi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după discuţiile purtate astăzi, la minister.
Ministrul a purtat, în ultimele zile, discuţii cu reprezentanţi ai băncilor şi ai fondurilor de pensii, legate de modificări care ar trebui aduse OUG 114. Vineri, Teodorovici a anunţat o nouă formulă de calcul pentru ROBOR.
"Printre cele mai importante sunt decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest nou ROBOR va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior. E o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. Ăsta e şi scopul pe care l-am anunţat de când am aprobat OUG 114. Intenţia noastră este de a duce costul finanţării românilor mai jos şi este clar că e o diferenţa între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel pe propus pe tranzacţii, cum este în acest act normativ aflat încă în proiect. Este o scădere, nu pot să spun exact cât pentru că este o variaţie zilnică, e o medie aritmetică, dar clar se scade", a spus ministrul, conform News.ro.
Totodată, el a anunţat că ar putea rămâne mai puţine active financiare care să fie impozitate.
"A doua chestiune de modificat la această ordonanţă e cea legată de masa impozabilă, de active financiare. Au rămas mai puţine active financiare, au fost scoase cele legate de titluri de stat, împrumuturi pentru autorităţile locale, programe guvernamentale. (...) Dorinţa noastră e să facem un lucru foarte important pe două zone: să scădem costul de finanţare pentru cei care iau împrumuri în lei şi să creştem acest grad de intermediere finaniciară, care în România, din păcate, este încă scăzut. Adică să finanţăm economia reală", a spus ministrul, conform presei.
Teodorovici a mai spus că o modificare legată de fondurile de pensii private din Pilonul II trebuie luată până la finalul lunii martie.
"Am avut ieri o discuţie cu acţionarii din partea fondurilor de pensii. A rămas ca ei vor trimite azi o scrisoare către noi ca răspuns la ce am discutat ieri la Ministerul de Finanţe. (...) Dar, pot să vă spun că un aspect va fi clar în ordonanţă legat de Pilonul II de pensii şi anume că trebuie să luăm o decizie până la final de martie pentru că altfel efectul se produce (...) şi sigur va fi o modificare legată de Pilonul II de pensii", a afirmat ministrul, potrivit News.ro.
Termenul până la care administratorii fondurilor de pensii private de la Pilonul II trebuie să îşi majoreze capitalul social va fi prorogat, astfel încât Guvernul să poată discuta cu administratorii fondurilor despre proiectele publice în care aceştia pot investi, pentru a beneficia şi de o reducere a cerinţelor de capitalizare impuse prin OUG 114. Prorogarea ar urma să fie promovată printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, care va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare, a declarat, astăzi, Eugen Teodorovici, potrivit News.ro.
L.A.
-------
Executivul va adopta joia viitoare în şedinţă de guvern o nouă ordonanţă de urgenţă care va actualiza OUG 114, iar două dintre principalele modificări vor fi stabilirea indicelui ROBOR în funcţie de tranzacţiile zilnice din piaţa interbancară pe trimestrul anterior şi decuplarea taxei pe activele bancare de ROBOR, a precizat astăzi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Eugen Teodorovici a declarat: "Am avut o discuţie cu BNR, am trimis deja o informare la BCE cu privire la modificările pe care le aducem, iar eventual după acest răspuns pregătim o ordonanţă de urgenţă care să fie aprobată săptămâna viitoare în Guvern.
Modificările importante sunt decuplarea taxei pe active financiare de ROBOR, iar noul ROBOR va fi calculat în funcţie de tranzacţiile interbancare zilnice, pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor".
Potrivit acestuia, modificările vizează scăderea ratelor românilor.
"Acestea sunt calcule venite din partea BNR. Intenţia noastră este de a duce mai jos costul finanţării românilor şi este clar că este o diferenţă între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel pe tranzacţii, cum este cel propus în proiectul de act normativ pe care discutăm şi anume o scădere, nu pot să spun cât, pentru că este o variaţie, ştiţi foarte bine, zilnică, este o medie aritmetică, dar clar se scade, acesta este scopul nostru final", a completat şeful de la Finanţe.
El a susţinut că nu ştie cu cât vor scădea ratele, însă este clar că noua formă a ROBOR este mai bună decât cea actuală.
Întrebat de jurnalişti dacă îşi va da demisia în cazul în care ratele nu vor scădea, el a răspuns: "Bun".
O altă modificare anunţată de ministrul Finanţelor este legată de masa de active financiare impozabile ale băncile, de unde au fost scoase cele legate de titlurile de stat, împrumuturi pentru autorităţile locale, programele guvernamentale.
În ceea ce priveşte prevederile din OUG 114 legate de energie, respectiv plafonarea preţului gazelor şi contribuţia de 2% din cifra de afaceri, Teodorovici a arătat că încă există discuţii privind aplicarea sau nu de la 1 aprilie şi că, dacă toţi actorii sunt de acord, şi aceste prevederi s-ar putea modifica săptămâna viitoare.
"Am avut o discuţie cu cei din ALDE legat de partea de energie, am văzut o scrisoare venită din partea Comisiei Europene, au fost discuţii şi trebuie să fie discuţii cu toţi partenerii din piaţă şi desigur cu cei din Comisia Europeană pe acest subiect. Deci dacă lucrurile sunt clare şi în zona de gaze, aceste prevederi se vor alipi ordonanţei de săptămâna viitoare. La fel şi la comunicaţii", a conchis ministrul.
1. Demisia sau nu :)
(mesaj trimis de Un guru în data de 22.03.2019, 13:01)
I-as cere demisia dar nu stiu ce naiba pune Psd in loc :)Mai bine sta si invata din greseli.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2019, 13:10)
Bine zis.
Nu stiu de ce e sigur că vor scădea ratele.
Dacă Germania intra in recesiune etc etc.
Exporturile noastre dacă încep să scadă si importurile cresc mai departe (ca sunt lei) nu trebe scumpiti leii (paralel cu o noua ajustare spre 5 roni/euro)
Robor poate fi 4 la suta la toamna.
Între t poate legalizează canabisul pt.tacaniti.
2. Marja
(mesaj trimis de Un guru în data de 22.03.2019, 13:28)
De unde drak credite mai ieftine daca scade de ex robor cu 1 punct si creste marja cu cel putin un punct? Voiau credite ieftine umblau la marja sa stimuleze bancile cu marje mici. Si restul Ordonantei au facut-o praf de buna ce era :)
3. Medie ponderata
(mesaj trimis de CP în data de 22.03.2019, 13:44)
Ar fi mult mai edificativa o medie ponderata cu volumele de tranzactionare decat media aritmetica sau pur si simplu valoare totala/cantitate totala deoarece se pot face multe tranzactii mici la cotatii maximale care sa influenteze media aritmetica !!
3.1. Mda (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Un guru în data de 22.03.2019, 14:14)
Corect matematic dar ....Pretul creditului e una si calculul robor alta.Imprumutul se da la robor plus marja.Deci....
4. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 22.03.2019, 13:55)
Zau ca iti vine sa razi ....vorba.aia.....cu gura pana la urechi.. Nu Teodorovici e "capul prostiei" ...aici e Valcov...75 %. S-au trezit acum ca vezi doamne trebuie sa discutam cu toti parteneri din piata si cu Comisia Europeana. Ageamiilor !!... aceste discutii trebuia sa le faceti inainte de elaborarea OUG 114. Cat priveste calculul ROBOR...acest argument este un fel de "praf in ochi" ( populism)..sa se zica ca au facut si ei ceva....doar ca Bancile...o sa rada dupa colt.. Sunt multe alte cauze care afecteaza indicile ROBOR. Crede Teodorovici ca ...media aritmetica...rezolva scaderea indicelui ??? Pute aplica ..media ponderata sau dupa curba lui Gauss....Concluzia: Sa ne fereasca D-zeu ...sper sa dispara cat de curand acesti indivizi de pe scena de Guvernare.
4.1. Roborovici (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Un guru în data de 22.03.2019, 14:17)
La atata robor agitat de ordonanta asta cred ca vom reboteza ministrul :)
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2019, 14:22)
Serviciile secrete românești sunt penetrate și controlate de ruși și de chinezi.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2019, 14:26)
chiparosule esti neschimbat. zero la cub
7. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 22.03.2019, 15:04)
Dj man este in stare sa modifice si legea gravitatiei si sa stea in cap pana la sfarsitul mandatului numai sa-i faca pe plac lui mustache. Niste neica nimeni in drum fac experiente pe noi. Hahalelelor!
8. AI GRIJA CE-TI DORESTI...
(mesaj trimis de george în data de 22.03.2019, 16:18)
ROBOR 3M (medie lunara) a fost in ian 2019 2.97, iar febr 2019 3.17, in timp ce rata dobanzii tranzactiilor interbancare a fost in ian 2.24, iar in febr a fost 3.38 (sursa BNR). Deci...cum o vrei??? d-le Teodorovici cel Frumos.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2019, 16:23)
e un idiot, past performance has nothing to do with future results
9. Nu pricep
(mesaj trimis de daniel în data de 22.03.2019, 16:20)
De ce sa te raportezi la Robor din trimestrul anterior.
Care este logica? De ce trimestru si nu semestru ... sau anul anterior?
Pe cine deranjeaza ca se poate modifica o data la trei luni in timp real?
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2019, 17:17)
Nea teo ăsta o fi de lamarea moartă? Și el? Domnule da Aaron Pumnul o fi fost? Sunt complet nedumerit!