Euro, 4,4662 lei

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 mai 2012

Euro, 4,4662 lei

UPDATE 4: Euro s-a apreciat la 4,4662 lei, un nou maximum istoric

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,4662 lei pentru moneda europeană, în creştere cu 0,75 bani comparativ cu ieri, când euro a fost cotat la 4,4587 lei, stabilind astfel un nou maximum istoric.

----------------

UPDATE 3: Euro a depăşit 4,47 lei, pe interbancar

Un euro se tranzacţiona, astăzi, la 10:36, pe piaţa interbancară, la 4,4730 lei.

---------------

UPDATE 2: Euro a depăşit 4,47 lei, pe interbancar

Un euro se tranzacţiona, astăzi, la 10:30, pe piaţa interbancară, la 4,4721 lei.

-----------

Vasilescu: BNR foloseşte instrumentarul adecvat pentru ca şocurile provocate să fie de scurtă durată

Moneda europeană a depăşit, ieri, un nou record în raport cu leul, cursul oficial anunţat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,4587 lei/euro, în creştere cu 1,35 bani faţă de şedinţa anterioară.

Acesta este cel de-al şaselea maxim istoric la care a ajuns euro faţă de leu în acest an, iar aprecierea a fost declanşată odată cu demiterea Guvernului Ungureanu şi accentuată de contextul internaţional, în special de problemele din Grecia.

Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, a declarat că deprecierea leului este cauzată de veştile rele venite din zona euro, dar Banca Centrală foloseşte "instrumentarul adecvat" ca să atenueze şocurile.

Domnia sa a explicat: "Ziua de 23 mai a fost agitată pe toate pieţele lumii. Comentariile fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, făcute pentru Wall Street Journal şi pentru CNBC - care opina că «în cazul ieşirii Greciei din Zona Euro consecinţele pentru euro-sistemul financiar şi pentru economia reală vor fi profunde, iar costurile asociate vor fi de anvergură; şi că vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara Zonei Euro» - au făcut noi valuri. Şocul s-a resimţit instantaneu. Euro s-a depreciat faţă de dolar. În regiunea noastră, leul a sărit peste pragul de 4,45, iar zlotul, forintul şi coroana s-au depreciat şi mai mult. E încă o dovadă că riscurile externe sunt dintre cele mai mari şi că o declaraţie, chiar şi în condiţiile în care fostul prim-ministru grec a introdus mulţi de dacă, subliniind că totuşi scenariul divorţului Greciei de euro «este puţin probabil să se materializeze», undele şocului produs s-au derulat repede şi pe spaţii largi".

Adrian Vasilescu a mai spus că în momentul în care opinia publică este inflamată, cele mai mici aluzii provoacă mişcări imediate şi violente în pieţe: "Pe bună dreptate numeroşi analişti au precizat că, în aceste împrejurări, eforturile de temperare făcute de băncile centrale, oricât de mari ar fi, nu pot avea decât efecte limitate. Banca Naţională a României, care monitorizează cu mare atenţie evenimentele, foloseşte instrumentarul adecvat pentru ca şocurile provocate să aibă durată scurtă şi intensitate minimă.

Dovadă că miercuri 23 mai, faţă de ziua precedentă, moneda noastră s-a depreciat mai încet decât monedele din regiune, iar faţă de 8 mai deprecierea leului a fost tot minimă - cu numai 1,26%, în timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% şi coroana cehă cu 1,85%. Leul manifestă în continuare rezistenţa cea mai solidă în faţă şocurilor externe".

Euro a depăşit 4,46 lei în şedinţa interbancară

Cursul leu/euro a urcat peste 4,46 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare, deprecierea leului şi a celorlalte valute din regiune fiind influenţată de scăderea euro în raport cu dolarul.

Maximul zilei a fost de 4,4640 lei/euro. Cotaţiile au început să scadă spre jumătatea sesiunii, iar cu puţin timp înainte de ora 13:00, când BNR stabileşte cursul de referinţă, schimburile se perfectau la 4,4600 - 4,4620 lei/euro.

Dealerii spun că BNR a vândut volume semnificative de euro pentru a susţine cursul aproape de 4,46 lei/euro, iar jucătorii străini au fost principalii cumpărători de valută.

Dolarul american a ajuns, ieri, la cursul BNR la 3,5272 lei/dolar, în urcare cu 4,55 bani faţă de şedinţa precedentă. Cotaţia de ieri a dolarului nu a mai fost înregistrată de la 1 iulie 2010, când moneda americană s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Francul elveţian a crescut, ieri, cu 1,21 bani faţă de şedinţa anterioară la 3,7133 lei, reprezentând un nou maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Euro s-a apreciat faţă de leu cu 3,16% de la începutul acestui an, iar în această lună a avut un avans de 0,94%. Dolarul american a crescut faţă de leu cu 6,21% de la începutul anului, iar francul elveţian a urcat cu 4,6%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Problema nu ar fi atat de grava daca BNR ar avea rezerve in AUR suficiente si in coformitate cu resursele f.mari ale subsolului!Nu pot sa inteleg de ce BNR,cu cca 10 ani in urma,a decis sa sisteze cumpararea de aur dinresursele mari ale tarii,cu repercusiuni extrem de negative si asupra industriei extractive romane!Cand te gandest cat a putut sa creasca pretul aurului,de atunci.!Cine raspunde pt.aceasta decizie enorm de eronata?Sper sa nu fie o intrebare retorica!

    Leul scade fata de o moneda a carei existenta e pusa sub semnul intrebarii.

    Ceva putred la mijloc. Adica pe cale de consecinta daca euro dispare leul il urmeaza fara ezitare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb