Euro a atins maximul ultimelor două luni şi jumătate

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 octombrie 2010

Moneda euro s-a întors ieri la maximul ultimelor două luni şi jumătate, urcând ieri la 4,3084 lei, potrivit cursul oficial al BNR, semn că vizita oficialilor FMI, care a început ieri, a agitat investitorii. Moneda unică fusese cotată ultima dată la un nivel mai ridicat decât cel de ieri pe data de 2 iulie.

Pe piaţa interbancară, euro depăşise pragul de 4,3 lei încă de marţi, însă cursul oficial al băncii centrale plasa euro sub 4,3, dealerii suspectând atunci o intervenţie indirectă a băncii centrale pe piaţă. Leul s-a aflat sub presiune în ultimele zile în condiţiile în care guvernul se confruntă cu o moţiune de cenzură, protestele de la Ministerul de Finanţe nu s-au terminat, dar şi pe fondul unui val de depreciere a monedelor din regiune, care s-au apreciat semnificativ săptămâna trecută.

De cealaltă parte, aurul, considerat a fi unul dintre cele mai stabile plasamente atunci când aversiunea la risc a investitorilor creşte, a început să se aprecieze considerabil în ultimele zile, depăşind pragul de 135 lei/gram.

FMI nu agreează creşterea salariului minim

Creşterea salariului minim, una dintre măsurile propuse de prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, ar putea descuraja angajările, astfel că autorităţile trebuie să fie precaute dacă vor lua o astfel de decizie, consideră şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Creşterea salariului minim ar putea descuraja angajările şi trebuie să fii foarte precaut dacă iei o astfel de decizie", a declarat, ieri, Franks.

Adriean Videanu a prezentat parlamentarilor, la începutul acestei săptămâni, un pachet de măsuri economice care presupune scăderea cotei unice de la 16% la 12%, scăderea contribuţiilor pe salariu cu trei punc-te procentuale, de la 44% la 41%, şi creşterea salariului minim de la 600 la 700 lei.

Deşi intervenţiile menţionate ar duce la o eventuală gaură în bugetul de stat de 2,2 miliarde de euro, bani care ar putea fi acoperiţi prin două modalităţi, respectiv creşterea deficitului bugetar de la 4,4%, la 4,8%, sau menţinerea lui prin tăierea res-pectivei sume din fondurile alocate investiţiilor.

Şeful misiunii FMI a susţinut că ştie că au fost făcute presiuni privind majorarea salariului minim şi că acest lucru ar putea fi un avantaj, dar că trebuie făcută o evaluare pentru a vedea cu exactitate ce înseamnă o eventuală majorare întrucât aceasta ar putea avea efecte dăunătoare pentru economie. Şi reprezentantul ţării noastre la FMI, Mihai Tănăsescu, a precizat că în cadrul întâlnirii speră ca legislaţia să fie aprobată în timp şi să nu creeze probleme în derularea programului.

Totodată Tănăsescu a precizat pentru "BURSA" că în toate discuţiile de până acum s-a convenit ca în 2011 să avem un deficit de 4,4%.

Franks a confirmat ieri că deficitul este de 4,4% şi că până acum nu s-au discutat alte cifre, iar la o primă vedere aceste date par a fi în regulă.

Potrivit proiectului de buget pentru 2011, pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minimă garantată acordată în prezent sub forma unei indemnizaţii sociale, vor fi îngheţate la valorile actuale pe parcursul anului viitor, iar contribuţiile de asigurări sociale percepute angajatorului şi angajatului nu vor scădea sub nivelul actual.

Conform unor surse, FMI a agreat ieri cu autorităţile locale forma bugetului pe anul viitor, cu condiţia ca aces-tea să asigure ajustările necesare.

Misiunea FMI este prezentă începând de miercuri, 20 octombrie, la Bucureşti pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile româ-ne pentru încheierea unei noi înţelegeri. Vizita delegaţiei FMI se va încheia peste două săptămâni, res-pectiv pe 1 noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb