Euro a sărit din nou de 4,35 lei

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 noiembrie 2011

Euro a sărit din nou de 4,35 lei

Dobânzile pe termen foarte scurt au crescut puternic

Moneda europeană a trecut, ieri, din nou de pragul de 4,35 lei, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,3565 lei/euro, cu 0,78 bani peste cotaţia anterioară.

Acesta este cel mai înalt curs din ultimele două săptămâni, o rată mai mare decât cea de ieri fiind afişată de BNR pe 3 noiembrie, când s-a atins un maxim de 4,3585 lei/euro.

Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank, ne-a declarat că, în piaţă, moneda europeană a atins nivelul de 4,3650 lei, în jurul orei 16.40. Acest lucru nu este chiar "neobişinuit", având în vedere că, în prima parte a zilei, cursul pare să fie "relativ stabil", iar spre finalul zilei cedează în faţa presiunilor de depreciere, potrivit domniei sale. Vlad Muscalu a adăugat că euro s-a apropiat, luni seară, chiar şi de valoarea de 4,3695 lei.

"Ceea ce determină deprecierea relativ puternică a leului este o combinaţie a presiunii crizei datoriilor suverane şi a BNR, care pare să protejeze leul, uneori mai mult, alteori mai puţin", ne-a precizat economis-tul de la ING Bank.

Domnia sa a adăugat că este destul de probabil ca BNR să fi intervenit în piaţă, însă nu sunt semne elocvente.

Pe plan internaţional, moneda europeană s-a depreciat, ieri, faţă de dolarul american. În jurul orei 16.24 (ora noastră) euro se tranzacţiona la 1,3486 unităţi, cu 1,07% sub nivelul din şedinţa anterioară.

Moneda naţională a pierdut teren, ieri, în faţa dolarului american. Banca Centrală a afişat un curs de schimb de 3,2300 lei/dolar, cu 1,84 bani mai mult faţă de nivelul precedent.

Francul elveţian s-a apreciat, ieri, în raport cu leul, fiind cotat la 3,5228 lei/franc, în creştere cu 1,82 bani, faţă de şedinţa anterioară.

Euro s-a întărit în raport cu leul cu 2,03%, de la începutul anului, iar dolarul american a crescut cu 0,76%. Francul elveţian a avansat cu circa 3% de la începutului anului, faţă de moneda naţională.

Dobânzile overnight au trecut de 6%

Dobânzile pe termen foarte scurt au crescut puternic, ieri, comparativ cu şedinţa precedentă, situându-se peste nivelul de 6%, al ratei dobânzii de politică monetară.

BNR a afişat, în prima parte a zilei, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,76% pe an, faţă de 5,68% în şedinţa precedentă, iar dobânda la depozitele overnight plasate (ROBOR) a ajuns la 7,26% pe an, faţă de 6,18% în şedinţa anterioară.

Un dealer din piaţă ne-a declarat că se presupune că există presiune pe cursul euro/leu şi pe CDS-uri (Credit Default Swap). Probabil că BNR a intervenit în piaţă şi a vândut euro, sterilizând cantitatea de lei pe care a retras-o, potrivit sursei citate.

Dealerul din piaţă ne-a declarat: "Poate fi o variantă a unui atac speculativ. Cererea de lei este mai mare decât oferta din piaţă. Băncile plătesc mai mult la dobânzile la lei, decât ar atrage prin repo".

Criza de lichiditate la lei este "un pic artificială", scopul fiind descurajarea investitorilor care vor să ducă cursul la 4,4 lei/euro, ne-a mai precizat sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb