Euro, aproape de maximul istoric

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 aprilie 2012

Euro, aproape de maximul istoric

Moneda europeană s-a apropiat, ieri, de valoarea record din acest an, Banca Naţională a României (BNR) afişând un un curs de referinţă de 4,3791 lei/euro, în scădere cu 0,01 bani faţă de şedinţa precedentă. Euro a atins nivelul maxim pe 19 martie, când s-a situat la 4,3794 lei/euro.

"Cursul leu/euro a deschis şedinţa valutară de astăzi (n.r. ieri) la 4,3770-4,3790 lei, după care a urcat rapid la 4,3890 lei/titlu, acesta fiind maximul zilei", ne-au declarat surse din piaţă.

Volumele de tranzacţionare din primele două zile ale acestei săptămâni au fost mari, peste media ultimei luni, existând interes din partea jucătorilor străini, potrivit surselor menţionate.

Nu este exclusă posibilitatea ca Banca Centrală să fi intervenit în piaţă ca să susţină leul, potrivit surselor din piaţă, care ne-au precizat: "După cum s-a mişcat astăzi (n.r. ieri) cursul este posibil ca BNR să fi intervenit ca să păstreze cursul la un nivel cât mai redus".

Evoluţia leului s-a înscris în linie cu cea a monedelor emergente, care s-au depreciat faţă de euro.

Dolarul american a pierdut teren, ieri, în faţa leului. Banca Centrală a anunţat o rată oficială de 3,3261 lei/dolar, în scădere cu 0,46 lei faţă de şedinţa precedentă. În schimb, francul elveţian s-a apreciat în raport cu moneda naţională, situân-du-se la nivelul de 3,6458 lei/franc, în creştere cu 0,15 bani comparativ cu şedinţa anterioară.

Moneda europeană a crescut, de la începutul anului şi până în prezent, faţă de leu cu 1,32%, în timp ce dolarul american a câştigat 0,15%. Francul elveţian s-a apreciat faţă de moneda naţională cu 2,82%.

Dobânzile de pe piaţa interbancară au înregistrat, ieri, o creştere de 2,13 puncte procentuale, ca urmare a faptului că a început o nouă perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii cerute de BNR, potrivit unui raport al ING Bank.

"O nouă perioadă de menţinere a rezervelor obligatorii începe astăzi, iar ratele de dobândă pe termen foarte scurt se situează uşor sub nivelul de 3% iar cele cu scadenţe între o lună şi trei luni sunt tranzacţionate între 3% şi 3,25% pe piaţa swap- urilor valutare. O creştere temporară şi limitată a ratelor de dobândă pe termen scurt continuă să pară probabilă având în vedere plăţile trimestriale către trezorerie şi intervenţiile valutare pro-babile în jurul acestui curs al monedei naţionale", se arată în raportul ING Bank.

Dobânzile practicate de bănci la depozitele atrase pentru o zi (ROBID) au urcat de la 1,41% la 3,54%, iar dobânzile la depozitele overnight plasate (ROBOR) au ajuns la 4,04%, de la 1,91%.

Moneda europeană a crescut, de la începutul anului şi până în prezent, faţă de leu cu 1,32%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb