Euro, impulsionat de ideea unei coaliţii Schröder-Merkel

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 septembrie 2005

Moneda unică europeană s-a apreciat ieri în raport cu dolarul, pentru a doua zi consecutiv, pe pieţele externe, pe fondul semnalelor potrivit cărora Partidul Social Democrat condus de cancelarul german Gerhard Schröder şi Uniunea Creştin Democrată a Angelei Merkel vor forma un guvern de coaliţie. Astfel, blocajul instaurat pe scena politică a Germaniei ar putea fi înlăturat. "Ştirea vine în sprijinul euro", declară Hideki Hayashi, strateg la "Shinko Securities" Co. din Tokyo. Potrivit spuselor acestuia, cu cît se prelungeşte situaţia incertă de pe scena politică din Germania, cu atît investitorii vor fi din ce în ce mai tentaţi să vîndă euro.

"O coaliţie mare este mai bună decît nimic", mai spune Hideki Hayashi. Euro a fost cotat la 1,2047 dolari în prima parte a zilei de ieri, pe piaţa din Londra, faţă de 1,2035 dolari la finele zilei anterioare, la New York. Hideki Hayashi aşteaptă ca euro să crească pînă la 1,2150 dolari în această săptămînă.

Totuşi, nu se ştie cine va fi cancelarul Germaniei în următorul mandat. Se pare că germanii nu vor o femei în fruntea celei mai mari economii din Europa, fapt care a costat-o cîteva procente pe Angela Merkel în alegerile din 18 septembrie. Social-democraţii şi creştin-democraţii au purtat negocieri privind formarea unei coaliţii. "Ne-am înţeles că, dacă vom forma o coaliţie mare, trebuie să realizăm proiecte importante", spune Merkel. La rîndul său, Schröder afirmă: "Este posibil să formăm o alianţă stabilă, care să menţină Germania pe calea reformei în următorii patru ani".

Ambii politicieni s-au declarat învingători în alegerile din această lună, partidul fiecăruia obţinînd peste 32% din voturile electoratului. Următoarele negocieri pe marginea formării viitorului guvern vor avea loc la data de 5 octombrie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb