Euro - la cel mai redus curs din ultimii 12 ani, faţă de dolar

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 martie 2015

Euro - la cel mai redus curs din ultimii 12 ani, faţă de dolar

Aurul pierde teren pe fondul aprecierii monedei americane

Actualizare 19:31 Euro se apropie de paritatea cu dolarul

Moneda euro şi-a continuat, astăzi, deprecierea faţă de valuta SUA, coborând până la nivelul de 1,0557 dolari, un nou minim-record din martie 2003 până în prezent, scrie AFP.

(Valentin Busuioc)

---

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, după ce, în ziua precedentă, Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat planul de relaxare cantitativă (achiziţii masive de obligaţiuni), în timp ce banca centrală a SUA (Fed) se pregăteşte să majoreze dobânzile.

Pe de altă parte, moneda unică europeană este influenţată în mod negativ de faptul că investitorii urmăresc cu atenţie evoluţiile din Grecia.

Euro s-a depreciat cu 1,1% la ora 11.22, pe piaţa din New York, atingând 1,0732 dolari. Mai devreme, moneda unică a coborât la 1,0723 dolari - cel mai redus nivel din aprilie 2003 până în prezent.

La finele săptămânii trecute, analiştii băncilor de investiţii anticipau că, în curând, euro va coborî la paritate cu dolarul. Potrivit "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), este posibil ca euro să ajungă la paritate cu moneda americană luna viitoare, iar conform "ING Groep", dacă SUA vor majora dobânzile lunile viitoare, atunci paritatea euro/dolar va fi atinsă până la sfârşitul anului.

"Barclays" Plc estimează că, până la finele anului, cursul euro va ajunge la un dolar, însă "Morgan Stanley", "Goldman Sachs Group" Inc. şi "Citigroup" Inc. preconizează că paritatea euro/dolar va fi atinsă în 2016.

Moneda unică europeană, care s-a depreciat timp de opt luni consecutive, nu a mai fost tranzacţionată sub nivelul de paritate din decembrie 2002. În 2000, euro s-a depreciat până la recordul minim de 82,30 cenţi.

Creşterea dolarului a determinat, ieri, declinul cotaţiei futures a aurului, care a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele trei luni. La ora 11.09, la Comex New York, aurul avea un preţ de 1,162 dolari uncia, cu 0,4% mai mic decât în ziua precedentă. Mai devreme, cotaţia a coborât la 1.153,80 dolari/uncie, cel mai redus nivel din 1 decembrie până acum.

Preţul aurului a scăzut cu 29% în 2013-2014, ca urmare a aprecierii dolarului, respectiv a îmbunătăţirii situaţiei economiei americane, evoluţie care a alimetat speculaţiile legate de majorarea costului împrumuturilor de către Fed, anul acesta.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb