• În problema drepturilor omului, Moraes crede că nu scandalul închisorilor CIA va fi invocat împotriva aderării ţării noastre în UE, ci ... atitudinea pe care o are România la adresa etniei rrome
Laburistul britanic Claude Moraes s-a supărat pe ziarul "Daily Telegraf" pentru că i-a schimbat sensul declaraţiilor despre ţara noastră. "România nu va mărturisi niciodată că au existat centre CIA pe teritoriul său", susţinea ieri "Daily Telegraf" că ar fi declarat Moraes. Laburistul ţine să repare greşeala: "Nu am spus asta şi trebuie să clarific problema" şi explică: "Am să vorbesc cu cei de la Daily Telegraf pentru că nu am folosit cuvîntul < a mărturisi >. Nu aş folosi niciodată acest cuvînt şi am fost destul de şocat cînd presa l-a menţionat. Nu aş folosi acest cuvînt întrucît eu am votat pentru integrarea României şi există o vulnerabilitate legată de suspendarea admiterii pînă în 2009".
Claude Moraes subliniază, însă, că este corectă afirmaţia potrivit căreia există un lobby în Parlamentul European, în special în cadrul partidelor de dreapta, prin care se încearcă amînarea admiterii în UE a ţării noastre pînă în 2009. Euro-parlamentarul britanic crede că motivele care vor fi invocate de acest lobby vor fi nerespectarea drepturilor omului, funcţionarea deficitară a justiţiei şi a internelor, dar şi situaţia economică precară. În ceea ce priveşte, însă, problema drepturilor omului, Moraes crede că nu scandalul închisorilor CIA va fi invocat, ci atitudinea pe care o are România la adresa etniei rrome.
"Atunci cînd apare o problemă ca cea a centrelor CIA, românii trebuie să fie conştienţi că ea poate fi folosită de unii politicieni drept pretext pentru a încerca să întîrzie integrarea României" - a mai menţionat parlamentarul laburist, subliniind că o astfel de situaţie, mai ales în condiţiile în care ţara noas-tră este deosebit de vulnerabilă, trebuie luată în serios.
Cu toată "erata" pe care o dă Claude Moraes, scandalul declanşat de publicarea acelui fax misterios într-un ziar elveţian continuă. Nici Egiptul şi nici Elveţia nu au furnizat, încă, precizări privind autenticitatea documentului care ne incriminează. În acelaşi timp, atît Uniunea Europeană, cît şi guvernul Marii Britanii refuză să se implice în vreun fel. Comisia europeană a afirmat ieri că nu are prerogativele necesare pentru a verifica dacă statele europene găzduiesc închisori secrete CIA, în timp ce Executivul de la Londra nu este de acord să ancheteze informaţiile potrivit cărora Statele Unite au folosit aeroporturi britanice pentru a transfera prizonieri. Singură România este "anchetată" pentru că, aşa cum spunea la începutul săptămînii acelaşi euro-parlamentar britanic, Claude Moraes, noi sîntem mai vulnerabile în astfel de situaţii decît ţările aflate deja în UE, precum Polonia. Iar refuzul Marii Britanii de a ancheta presupusa sa implicare în acelaşi scandal este relevant: ei sînt în Uniunea Europeană, deci nu prea îi preocupă să-şi arate nevinovăţia.