Euro recuperează teren faţă de dolar

V.RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 mai 2012

Euro recuperează teren faţă de dolar

Grecii, uniţi împotriva directorului FMI

Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, lăsând în urmă cursul minim al ultimelor 22 de luni atins vineri. Creşterea a urmat apariţiei informaţiei potrivit căreia partidele pro-austeritate din Grecia câştigă teren în sondajele de opinie, înaintea alegerilor programate pentru data de 17 iunie. Astfel, investitorii consideră că Grecia va rămâne în uniunea monetară.

Euro a avut un curs de 1,2541 dolari la ora 10.50, pe piaţa din New York, în creştere cu 0,2% comparativ cu ultima zi a săptămânii trecute. Anterior, avansul a fost şi mai mare, respectiv de 0,9%.

La data de 25 mai, euro a coborât până la 1,2496 dolari, cel mai slab curs din 6 iulie 2010 până în prezent.

Menţionăm că, în şase sondaje de opinie publicate la finele săptămânii trecute, partidul conservator Noua Democraţie din Grecia, care susţine planul de austeritate negociat cu creditorii internaţionali în schimbul sprijinului financiar, a ieşit pe primul loc în opţiunile alegătorilor. Diferenţa dintre Noua Democraţie şi Syriza - principalul partid care se opune austerităţii, a ajuns, într-un sondaj realizat de "Kapa Research" SA, la 5,7 puncte procentuale, conform ziarului To Vima.

"Grecii împotriva lui Lagarde"

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a reuşit să genereze o unanimitate rar întâlnită în rândul grecilor afectaţi de criză, cu unele observaţii pe care le-a făcut la adresa acestui popor.

Lagarde a afirmat duminică, într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian, că grecii trebuie "să înceapă să se ajute singuri" prin plata impozitelor, declarându-se mai îngrijorată de soarta copiilor din Africa sub-sahariană, privaţi de şcoli decente, decât de cea a elenilor.

Întrebată dacă poate să nu se gândească la mamele din Grecia care nu au acces la moaşe sau la pacienţii care nu pot obţine medicamente vitale, Lagarde a replicat:

"Mă gândesc mai mult la copilaşii de la o şcoală dintr-un sătuc din Niger, care au acces la învăţătură două ore pe zi, împărţind câte trei un scaun şi care sunt doritori să aibă o educaţie. Mă gândesc tot timpul la ei, pentru că au mai multă nevoie de ajutor decât oamenii din Atena".

Ulterior, grecii şi-au exprimat cu furie dezacordul faţă de declaraţiile doamnei Lagarde, pe pagina de Facebook a acesteia. Peste 19.000 de comentarii, mai mult sau mai puţin agresive, au răspuns declaraţiilor supărătoare. Elenii au înfiinţat chiar o pagină pe reţeua de socializare Facebook, pe care au intitulat-o "Grecii împotriva lui Lagarde".

"Ar trebui să spuneţi acest lucru rudelor celor 3.000 de greci care s-au sinucis şi milioanelor de şomeri", a scris un utilizator Facebook, referindu-se la cele afirmate de Lagarde.

"Nu ne vindeţi gogoşi, doamnă!!! Cine v-a spus că nu ne plătim impozitele??? (...) Din nefericire, Grecia face parte din planul vos-tru, se asumă responsabilităţi pe care noi le suportăm, dar nu ne luaţi drept idioţi!!!", a scris Anna Kouvousi.

Alţi utilizatori ai reţelei Facebook au arătat că ceea ce nu ştie directorul FMI este că familiile lor nu datorează nici un euro impozit, nici vreunei agenţii publice, nici vreunei bănci din Grecia sau din străinătate.

La rândul său, şeful partidului socialist elen, Evangelos Venizelos, fost ministru de Finanţe, a declarat că directorul general al FMI a insultat grecii, cărora le-a cerut să îşi plătească impozitele.

"Nimeni nu poate umili poporul elen în timpul crizei şi mă adresez în special doamnei Lagarde care, prin exprimarea sa, a insultat grecii. Îi cer să revizuiască, să regândească ce a vrut să spună", a afirmat Venizelos.

După apariţia criticilor, oficialul FMI şi-a nuanţat afirmaţiile pe pagina sa de Facebook, urmărind să calmeze situaţia.

"Am multă compasiune faţă de greci şi problemele pe care le au. Acesta este motivul pentru care FMI susţine Grecia în efortul de a depăşi criza în curs", a scris Lagarde, adăugând că o parte importantă a acestui efort este ca toată lumea să-l suporte în mod echitabil.

Şi guvernul francez a criticat atitudinea Chris-tinei Lagarde, afirmând că domnia sa are o viziune "uşor caricaturală şi simplistă", iar în acest moment "nu există o lecţie care să fie dată Greciei".

Companiile europene cu activităţi în Grecia se pregătesc pentru revolte populare şi ieşirea ţării din zona euro, conform Reuters.

Retailerul britanic de aparatură electrică "Dixons" a cumpărat în ultimele săptămâni obloane pentru protejarea celor aproape 100 de magazine deţinute în această ţară, în caz de revoltă. "Planul ar putea să pară alarmist, dar este bine să fii pregătit", a declarat directorul general al "Dixons", Sebastian James.

Pregătirile companiilor includ retragerea de lichidităţi din Grecia în fiecare seară, reducerea datoriilor, renunţarea la clienţii rău platnici şi pregătirea pentru trecerea la drahmă, dacă ţara va fi nevoită să renunţe la euro.

"Majoritatea companiilor se pregătesc pentru ieşirea Greciei din zona euro şi analizează problemele legate de lichidităţi, situaţia financiară şi valută", a declarat Roger Bayly, partener la societatea de consultanţă KPMG.

Totodată, producătorul de băuturi spirtoase "Diageo" şi-a redus cheltuielile de marketing şi stocurile în Grecia, şi retrage lichidităţi după ce şi-a înjumătăţit vânzările pe piaţa elenă, în decurs de trei ani.

La rândul său, BMW, cel mai mare producător mondial de autoturisme de lux, susţine că este pregătit pentru "ce e mai rău", după ce numărul dealerilor din Grecia a scăzut cu un sfert din 2008, iar livrările - cu peste două treimi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb