Euro scade: investitorii se tem că Grecia nu va primi un nou sprijin

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 februarie 2012

Euro scade: investitorii se tem că Grecia nu va primi un nou sprijin

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele internaţionale, consemnând cel mai important declin din ultima săptămână în raport cu dolarul, pe fondul temerilor legate de faptul că liderii politici din Grecia nu vor ajunge la un acord care să permită aprobarea celui de-al doilea pachet de salvare de la creditorii internaţionali.

Euro a scăzut cu 0,7% la ora 10.23, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3073 dolari. Anterior, cursul monedei unice coborâse cu 1%, acesta fiind cel mai puternic declin "intraday" din 30 ianuarie până în prezent. Săptămâna trecută, euro s-a depreciat cu 0,5% faţă de moneda americană.

Analiştii afirmă că discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali influenţează în mod negativ dinamica euro, pieţele fiind tensionate, mai ales că falimentul Greciei nu este exclus.

Grecia a avut, ieri, termenul limită pentru finalizarea negocierilor cu creditorii privaţi pentru restructurarea datoriei, care să permită acordarea celui de-al doilea pachet de asis-tenţă financiară de la UE şi FMI, drept pentru care Amadeu Altafaj, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a anunţat că Atena trebuia să adopte urgent deciziile care se impun.

"Am depăşit deja termenul limită pentru încheierea unui acord privind implicarea sectorului privat privind reducerea datoriei Greciei", a afirmat Amadeu Altafaj.

Premierul interimar elen Lucas Papademos şi liderii partidelor politice din Grecia urmau să se întâlnească ieri, la Atena, ca să discute în detaliu pe marginea acordului privind condiţiile pentru obţinerea celui de-al doilea pachet de sprijin.

În acest sens, anterior, Papademos şi liderii politici ajunseseră la o înţelegere de principiu în prinvinţa extinderii reducerii cheltuielilor bugetare.

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări, ieri, că doreşte ca Grecia "să rămână în zona euro", însă a avertizat că Atena nu va putea primi noul ajutor financiar, dacă nu va încheia acordul cu UE şi FMI.

"Nu poate exista niciun program nou, dacă Atena nu ajunge să încheie acordul cu troika (n.r. UE-BCE-FMI)", a declarat Angela Merkel, într-o conferinţă de presă comună susţinută la Paris cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Preşedintele Franţei a spus, la rândul său: "Vrem acest acord. Liderii Greciei şi-au luat angajamente şi trebuie să le respecte în totalitate. Europa este un loc unde toată lumea are drepturi şi îndatoriri. Timpul este din ce în ce mai puţin, acordul trebuie să fie încheiat, trebuie semnat".

În luna martie, Grecia trebuie să efectueze plăţi de 14,4 miliarde euro, iar fără asistenţa financiară de la UE şi FMI nu va reuşi să-şi achite datoriile, fiind posibil să intre în incapacitate de plată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb