EURO ŞI DOLARUL, PE CULMILE LEULUI SAU... Cum le dai de înţeles politicienilor fără să vorbeşti

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iunie 2010

Cum le dai de înţeles politicienilor fără să vorbeşti

Banca Centrală a afişat, ieri, un curs oficial de 4,2311 lei pentru un euro, un nivel nemai-întâlnit din data de 16 decembrie 2009, când paritatea a fost calculată de BNR la 4,2459 lei/euro. Şi dolarul american a câştigat teren în faţa monedei naţionale, BNR stabilind un curs de 3,5496 lei, nivel maxim istoric, în condiţiile în care cursul monedei europene în raport cu dolarul a atins ieri 1,195 euro/dolar, minimul ultimilor patru ani.

După publicarea cursului de schimb oficial al BNR, leul s-a întărit totuşi până la nivelul de 4,21 unităţi/euro. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Centrale, ne-a declarat: "Această întărire a leului este influenţată de piaţa internaţională".

Domnia sa a spus că este posibil ca incertitudinea din planul politic intern să influenţeze piaţa valutară. De asemenea, Adrian Vasilescu consideră că sunt posibile şi atacuri speculative pe curs, dar că nu vor fi periculoase.

Oficialul BNR a mai spus: "Banca Centrală stă cu ochii pe curs, însă nu ştiu dacă va apăra leul sau nu. Avem grijă să nu se strice stabilitatea pieţei".

Domnia sa a mai spus că, ieri, cursul a avut variaţii din cauza incertitudinilor din sfera politică, care se resimt în piaţă. Adrian Vasilescu a explicat că este foarte importantă atitudinea investitorilor: "De exemplu, ieri, în prima parte a zilei, aceştia ţineau de moneda europeană, iar după masă au început să vândă din cauza unor probleme de pe plan local".

Pe piaţa interbancară, leul a câştigat teren în faţa monedei europene, după deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri, urmând tendinţa monedelor regionale, spun analiştii. "Zlotul polonez şi forintul maghiar au consemnat aprecieri mai accentuate, ieri, după ce, luni, acestea s-au depreciat, probabil datorită unor ordine de vânzare de euro şi s-au cumpărat monedele respective", susţin ei.

Analiştii mai spun că pieţele sunt foarte sensibile la comentariile oficialilor, iar sentimentul investitorilor este unul negativ din cauza deficitelor mari ale multor state europene.

"La noi, din cauza situaţiei politice, a programelor politice, bugetare, volatilitatea este mai mare", precizează un analist, adăugând: "Probabil BNR dă un semnal politicienilor. Acum aceasta nu ar mai interveni pe piaţă să cheltuie nişte bani din rezervă, pentru că sentimentul regional nu ajută leul. Nu este o depreciere abruptă. Este normal ca leul să se deprecieze la evenimente negative".

Georgiana Constantinescu, analist în cadrul "Credit Europe Bank", ne-a spus: "Dacă nu se vor implementa reformele pentru restructurarea sistemului public, dezechilibrele nu pot fi corectate decât prin inflaţie şi deprecierea leului".

Domnia sa a mai spus că, înaintea declanşării acestor probleme pe plan local, estima ca rata de schimb să ajungă la 4,09 lei/euro, iar în prezent, prognoza băncii este de 4,15 lei/euro, pentru sfârşitul anului.

Şi Bogdan Baltazar, consultant financiar, consideră că este firesc ca rata de schimb să se aprecieze, deoarece sentimentul regional este slab. "Nu m-aş panica, deoarece BNR supravegheză atent situaţia, iar dacă cursul va depăşi limita de 4,3 lei/euro, Banca Centrală va interveni pe piaţă pentru a deprecia cursul".

Mai multe bănci de la noi estimează că rata de schimb va ajunge la 4 lei/euro la sfârşitul anului acesta. "Acest nivel nu ar fi benefic exportatorilor, iar la noi exportul este principala pârghie pentru creşterea economică", a subliniat Bogdan Baltazar, adăugând că nivelul actual este sustenabil.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Vasilescule si Isarescule ! Lasa-ti leul sa evolueze singur prin simpla lege a Cererii si Ofertei. Daca leul are evolutiile pe care le cunoastem e datorita interventiei voastre (a BNR).

    Fiind capsunar de meserie si urmarind atent evolutia leului in raport cu €, am constatat ca 4,3 e cam maximul absolut. De aceea am transferat in Decembrie 10 000€ acasa pe care i-am schimbat la 4,25. Azi cand euro pierde teren pe buna dreptate in fata $ logica era ca si leul sa castige teren cel putin pana la 3,6. Din cauza interventie voastre, nu am putut castiga 6000 roni in cateva luni tocmai pt ca BNR tine artificial cursul leului depreciat; si asta din 2 motive: 1 sa castige exportatorii si 2 sa nu isi retraga capsunarii (ca mine) si investitorii straini banii de pe piata locala !

    Eu insa sunt un baiat rabdator si astept 3,5 roni pe € (cat e cursul logic dintre cele 2 monede)..in schimb daca reusiti iara sa il duceti spre maximul absolut de 4,3..mai trimit 10 000 € acasa ! 

    1. unde draq vezi tu ca iepuroiu s-ar fi dus in 3.6 lei? S-ar fi dus peste 5 lei daca nu era BNR. Te dai mare investitor, da' daca nu se baga BNR-ul cati romani isi mai permiteau sa plateasca ratele la credite, unde zbura inflatia, pe la cat vedeai acum tu inflatia. Te uiti la niste balarii d-astea de 2 lei si-ti dai cu parerea. Zi ca esti vreun patronash care exporta si el ceva si din diferenta mai mare de curs ar castiga mai mult si atunci poate inteleg ceea ce ai vrut sa spui, altfel, las-o moarta.

      ...ca leul sa ajunga in 5 roni e nevoie de multa cerere de € pe piata locala. Dupa 2 ani de criza, cand toti strainii (speculatori!) si-au retras banii din Romania, de unde sa mai existe roni la vanzare pentru €.

      Daca imi raspunzi la intrebarea asta (excluzand evident ronii de la BNR) iti trimit o capsuna de la Spania ;) 

      ..ca € sa ajunga in 5 roni...

      O fii, n-o fii?Niste amici ai mei au credite la banci Unii in lei altii in Euro. Cei cu leii se vaita tot timpul ca le creste rata. Cei cu Euro nu se vaita. Zii anonimule zi ceva.

      Creditele neperformante ale populatiei reprezinta un indicator secundar pentru BNR. In plina criza, e necesar sprijinirea dezvoltarii economiei..iar pentru asta e nevoie de manipularea cursului..e putin frustrant pt ca in media ne arunca praf in ochi, iar in piata manipuleaza la greu cursul.

    eu am credit in euro ptr.casa.am salar.negoc.in euro[evidenet ca primesc in lei] si nu am prb.deocamdata.fiind pe termen lung ,ma astept la greutati,dar mi-am luat masuri de precautie.ce o face udrea,prigoana,etc.o sa fac si eu.deja s-a devalorizat garantia bancara mult sub valoarea creditului.cine s-a indatorat in lei si are salariu in lei,vai de capul lui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb