Euro a consemnat, ieri, pe pieţele externe, cel mai puternic declin din ultimele două săptămâni, în raport cu dolarul, pe fondul pesimismului privind viitorul economiei europene.
Moneda împărţită de 16 state din UE s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor importante, după ce Wall Street Journal (WSJ) a informat că testele de stres la care au fost supuse băncile din Europa au subevaluat unele deţineri în titluri suverane ale acestora. Uniunea Europeană a testat 91 de bănci din regiune, anunţând, în luna iulie, că 84 dintre acestea "au luat note de trecere". Conform WSJ, care face o analiză proprie a situaţiei, anumite bănci au exclus unele datorii ale ţărilor din deţinerile totale, iar altele şi-au redus aceste sume în declaraţiile către autorităţile europene.
Euro a pierdut 1% pe piaţa din New York, la ora 6:51 a.m., ajungând la 1,2754 dolari. Scăderea este cea mai mare înregistrată de moneda unică după data de 20 august.
Deprecierea euro a fost determinată şi de anunţul oficial privind scăderea neaşteptată a comenzilor indus-triale în Germania, în luna iulie. O influenţă negativă asupra dinamicii euro a avut-o şi informaţia potrivit căreia primele zece mari bănci din Germania, inclusiv "Deutsche Bank" AG şi "Commerzbank" AG, ar putea avea nevoie de capital de aproape 105 miliarde euro din cauza noilor reglementări din domeniu.
În opinia analiştilor, în acest moment, piaţa este extrem de atentă la evoluţiile negative din Europa.