Euro, sub presiunea temerilor legate de criza datoriilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2011

Euro, sub presiunea temerilor legate de criza datoriilor

Moneda unică - la record minim faţă de franc

Euro s-a depreciat vineri, pe pieţele internaţionale, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora planul de austeritate al Greciei şi promisiunea Uniunii Europene de a stabiliza economia regiunii nu vor rezolva criza datoriilor suverane.

Moneda unică europeană a scăzut cu 0,5% pe piaţa din New York, înregistrând un curs de 1,4188 dolari, faţă de 1,4256 dolari în ziua precedentă. Pe întreaga săptămână trecută, moneda unică a pierdut 0,8 procente în raport cu dolarul. La data de 24 iunie, moneda împărţită de 17 state din UE a încheiat trei săptămâni consecutive de declin, faţă de dolar, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de depreciere înregistrată din februarie până în prezent.

În ultima zi a săptămânii trecute, euro a consemnat un record minim în raport cu francul elveţian. Euro a scăzut cu 1,1%, la 1,1826 franci la finele zilei, după ce, anterior, coborâ­se la recordul minim de 1,1806 franci.

Deprecierea euro de vineri a fost determinată şi de declinul puternic consemnat de titlurile celor mai mari bănci italiene, "UniCredit" SpA şi "Intesa Sanpaolo" SpA, care au şi fost oprite de la tranzacţionare.

Analiştii arată că situaţia privind Grecia este incertă, mai ales că unul dintre parlamentarii puterii elene a declarat că nu a decis să voteze pentru noul plan de austeritate. Parlamentarii greci trebuie să aprobe, săptămâna aceasta, un pachet de austeritate de 78 miliarde euro (111 miliarde dolari) ca să poată primi cea de-a cincea tranşă din împrumutul obţinut în 2010 de la UE si FMI. Dacă nu va primi aceşti bani (12 miliarde euro), Grecia va intra în incapacitate de plată.

Aurul, în declin semnificativ

Pe piaţa aurului a fost înregistrat, joi şi vineri, cel mai puternic declin de două zile din ultimele şapte săptămâni, după ce liderii europeni au promis să stabilizeze economia regiunii, reducând interesul pentru acest plasament.

La Comex New York, preţul aurului cu livrare în august a scăzut cu 19,60 dolari vineri (1,3%), la 1.500,90 dolari uncia. Aceasta a fost cea mai redusă cotaţie de închidere înregistrată după data de 19 mai. Joi şi vineri, preţul metalului preţios a coborât cu 3,4% - cea mai importantă scădere de două zile din 5 mai până la momentul actual.

Înainte de închiderea sesiunii bursiere de vineri, cotaţia aurului a coborât la 1.498,50 dolari/uncie, cel mai redus preţ din 20 mai.

Pe întreaga săptămână trecută, cotaţia aurului a scăzut cu 2,5%, iar de la începutul anului a urcat cu 5,6%. La data de 2 mai, preţul atingea nivelul maxim istoric: 1.577,40 dolari uncia, pe fondul temerilor legate de situaţia datoriilor din Grecia.

Grecia a ajuns, vineri, la un acord cu creditorii săi (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană) cu privire la ultimele detalii ale noului plan de austeritate care se va derula până în 2014. Potrivit acestuia, Parlamentul Greciei trebuie să adoptate până la 30 iunie pachetul de austeritate ca să obţină un nou împrumut.

"Odată puse în aplicare, măsurile convenite între CE, FMI şi BCE şi autorităţile elene vor permite Greciei să-şi atingă obiectivele fixate şi să rămână pe calea cea bună", au declarat autorităţile de la Bruxelles, care au promis să facă tot ce este necesar pentru garantarea stabilităţii financiare a zonei euro.

Italianul Mario Draghi a fost confirmat, vineri, pentru conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), urmând să-l înlocuiască pe actualul preşedinte, francezul Jean-Claude Trichet, al cărui mandat de opt ani se încheie la finele lui octombrie. În vârstă de 63 de ani, Draghi este guvernatorul Băncii Centrale a Italiei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb