La nivel naţional, preţurile locuinţelor au scăzut cu 2% în al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale (IPR) realizat de Eurobank Property Services (EPS), subsidiară a grupului Eurobank. Indicele naţional a continuat trendul descendent din trimestrul anterior, cu o scădere de 0,8% faţă de trimestrul precedent. În ultimii cinci ani de după "crash-ul" imobiliar din 2009, preţul mediu al locuinţelor a înregistrat o modificare de -3,8% pe an, conform sursei citate.
Indicele pentru Bucureşti a crescut cu 1,8% în ultimul trimestru, cu o rată de creştere de 1,9% pe segmentul Bucureşti Periferie şi o scădere de 1,2% în Bucureşti Centru, deşi evoluţia faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013 a înregistrat o tendinţă descendentă. În Capitală, indicele preţurilor la locuinţe a atins o medie de -3,5% pe an, în perioada relativ stabilă din ultimii ani.
Specialiştii EPS susţin că toate cele opt diviziuni regionale ale ţării au înregistrat un trend negativ al preţurilor imobiliare, în trimestrul al doilea, de la an la an. Diviziunea Dunăre şi Marea Neagră a avut o scădere de 0,9%, fiind urmată de diviziunile Bucureşti + Ilfov şi Vest cu -1,1%, iar cele mai mari scăderi de preţ de la an la an au fost înregistrate în Sud şi Centru, unde modificările preţului imobiliar s-au situat în jurul indicelui mediu naţional. Moldova a avut cea mai mică rată de scădere a preţului mediu anual calculat pe cinci ani, respectiv 1,7%, în timp ce Sudul a avut -2,9%, iar celelalte diviziuni regionale au înregistrat o medie de -3,8%.
La nivelul marilor oraşe, Brăila şi Constanţa au înregistrat o creştere a preţurilor locuinţelor în trimestrul al doilea, de la an la an. Potrivit EPS, în ultimii cinci ani, Iaşi a avut cea mai mică scădere anuală (-1%), urmat de Timişoara (-2,8%), iar celelalte oraşe au înregistrat rate mai abrupte de scădere a preţurilor imobiliare. IPR arată o performanţă mai bună a proprietăţilor noi, atât la nivel naţional, cât şi în Capitală, în trimestrul analizat.
Conform sursei menţionate, publicarea indicilor de preţ imobiliari EPS sugerează persistenţa unei uşoare scăderi la nivel naţional, cu oscilaţii limitate la nivel regional sau al oraşelor, nu departe de un nivel stabil.