Reducerea impozitelor pe piaţa muncii va crea noi posturi şi creştere economică, făcând Europa mai competitivă, potrivit concluziei la care au ajuns miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogroup), într-o reuniune din această săptămână.
Conform Eurogroup, în 11 din cele 18 state membre ale uniunii monetare trebuie acţionat rapid în această privinţă, în special în Germania, Franţa şi Spania. Taxele de pe piaţa muncii, inclusiv impozitul pe venit şi contribuţiile sociale sunt, în regiune, printre cele mai mari din lume.
"O povară fiscală mare pe muncă este o piedică în realizarea obiectivului de susţinere a activităţii economice şi a celui de creştere a numărului angajaţilor", susţine Eurogroup şi consideră că reducerea taxelor din domeniu este "o prioritate clară a politicilor publice".
Miniştrii de finanţe din zona euro avertizează că reducerea taxelor menţionate implică diminuarea cheltuielilor publice, în vederea evitării creşterii deficitului bugetar.
"Reducerea sarcinii fiscale trebuie compensată", spun oficialii Eurogroup, menţionând: "Acest lucru poate fi realizat, de preferat, prin tăierea cheltuielilor".
• "Airbus" solicită intervenţii pentru o depreciere cu 10% a euro
Conducerea producătului european de avioane "Airbus" le-a cerut autorităţilor europene să ia măsuri pentru deprecierea euro, pentru ca exportatorii din regiune să fie mai competitivi. Directorul general al companiei, Fabrice Bregier, i-a cerut ca Banca Centrale Europene (BCE) să adopte măsuri pentru deprecierea euro: "Ar trebui să facă ceea ce au făcut şi japonezii anul trecut şi ceea ce fac americanii tot timpul... Nu vorbesc de o depreciere masivă, ci de aproximativ 10%". În opinia oficialului "Airbus", exportatorii europeni ar fi mulţumiţi cu un curs de schimb de 1,20-1,25 dolari pentru un euro, faţă de cursul actual de aproximativ 1,36 dolari. Euro avea o cotaţie de 1,3610 dolari ieri, la ora 10:24, pe piaţa din New York, cu 0,04% mai mare decât în ziua anterioară.