Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat trei licenţe de concesiune către European Goldfields Deva pentru explorarea minereurilor polimetalice din perimetrele Deva - Muncel şi Brad, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.
Eldorado Gold Corp Canada a preluat, în urmă cu doi ani, compania European Goldfields, acţionar majoritar (80%) la Deva Gold. Firma Deva Gold primise dreptul de exploatare prin cianurare a minereurilor de aur şi argint din zona Certej, judeţul Hunedoara.
La finele anului trecut, Deva Gold s-a aflat în mijlocul unui scandal din cauza licenţei de exploatare primite pentru aurul din Certej.
La vremea respectivă, Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, în regim de urgenţă, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Ministrul Mediului a solicitat conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes naţinal şi internaţional.
Agenţia Regională de Mediu Timişoara a anunţat, atunci, că a urmat toţi paşii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej şi că legislaţia nu prevede informarea autorităţii de mediu în astfel de cazuri.
Ulterior, Agenţia pentru Protecţia Mediului a depus, la Tribunalul Bucureşti, cererea prin care a solicitat anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.
Eldorado Gold Corporation operează şapte mine la nivel global, dintre care cinci aurifere (Kişladag şi Efemcukuru, din Turcia, respectiv White Mountain, Tanjianshan şi Jinfeng, din China), una de minereu de fier (Vila Nova, din Brazilia) şi una de zinc plumb şi argint (Stratoni, din Grecia).
Compania mai are în dezvoltare şase proiecte miniere: Eastern Dragon (aur şi argint), din China, Tocantinzinho (aur), în Brazilia, Perama Hill (aur), Olympias (aur, argint, plumb şi zinc) şi Skouries (aur şi cupru), în Grecia, şi Certej (aur şi argint), în ţara noastră.
În ţara noastră, Eldorado a intrat prin achiziţia, pentru 2,4 miliarde dolari, a companiei European Goldfields, care deţinea 80% din proiectul de la Certej. În urma acestei tranzacţii, participaţia a revenit Eldorado. Restul de 20% este deţinut de către statul român, prin intermediul Minvest Deva. Operatorul proiectului este Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene.
Frank Timiş, care a fondat şi Gabriel Resources, principalul acţionar al Roşia Montană Gold Corporation, a condus European Goldfields între anii 2000 şi 2007, fiind şi unul dintre acţionarii cei mai importanţi ai acesteia, (15% - 18,9%).