Europenii vor să eficientizeze fondul EFSF, fără să-l majoreze

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 octombrie 2011

Miniştrii de finanţe din zona euro, în frunte cu Jean-Claude Juncker (foto), analizează modalităţile prin care pot creşte eficienţa EFSF, fără să majoreze garanţiile acordate de statele membre ale zonei euro.

Miniştrii de finanţe din zona euro, în frunte cu Jean-Claude Juncker (foto), analizează modalităţile prin care pot creşte eficienţa EFSF, fără să majoreze garanţiile acordate de statele membre ale zonei euro.

Oficialii zonei euro vor să eficientizeze Mecanis-mul European de Stabilitate Financiară (EFSF), însă refuză să-i crească valoarea, potrivit anunţului făcut de preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

"În niciun caz nu trebuie să creştem volumul financiar al acestui fond, dar studiem mijloacele prin care să-i sporim eficienţa", a declarat Jean-Claude Juncker după reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro, care a avut loc luni, la Luxemburg.

Capacitatea de împrumut a EFSF a fost deja ridicată la 440 de miliarde euro, de la circa 250 de miliarde euro, iar fondul urmează să fie dotat în curând cu noi instrumente pentru evitarea unei contagiuni a crizei datoriei. Acest lucru se va întâmpla odată ce toate cele 17 state membre ale uniunii monetare aprobă în Parlament modificările EFSF.

Statele Unite cer ca puterea EFSF să fie întărită prin mecanisme financiare complexe, fără alimentarea fondului cu mai mulţi bani. Ideea este analizată în zona euro, potrivit afirmaţiilor comisarului european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.

Unul dintre instrumentele avute în vedere va fi recurgerea la "leveraging", un mecanism bazat pe îndatorare. Olli Rehn a menţionat: "Recurgerea la leveraging este o opţiune".

O altă opţiune luată în calcul este transformarea EFSF în bancă, iar aceasta s-ar putea împrumuta fără limită de la Banca Centrală Europeană (BCE).

De asemenea, EFSF ar putea juca rolul de garant pentru deţinătorii de titluri guvernamentale, acoperindu-le 20% din pierderi, dacă un stat intră în incapacitate de plată, sau ar putea garanta răscumpărarea datoriei publice de către BCE.

Totuşi, opţiunile care implică BCE "nu ar trebui să fie o cale privilegiată" pentru zona euro, consideră Juncker, dar nu oferă detalii în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb