Eurostat se îndoieşte de cifrele bugetului nostru

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 aprilie 2011

Ministerul Finanţelor verifică datele

Ministerul Finanţelor verifică datele privind deficitul bugetar transmise către Eurostat, în perioada 2007-2010, după ce Oficiul European de Statistică a anunţat, ieri, că are rezerve faţă de raportările României.

Biroul de statistică al Comisiei Europene precizează într-un raport pentru 2010: "Eurostat îşi exprimă rezerva faţă de calitatea datelor raportate de România din cauza incertitudinilor privind impactul anumitor companii de stat asupra deficitului bugetar, a modului de raportare în sistemul ESA 95 a categoriei < alte conturi de încasări şi plăţi >, cât şi a naturii anumitor tranzacţii financiare şi consolidării fluxurilor intra-guvernamentale".

Institutul Naţional de Statistică a precizat ieri, referitor la rezervele formulate de către Eurostat asupra datelor transmise de către România, că este vorba despre societăţi precum "CFR Infrastructură" şi "Termoelectrica": "Odată cu Notificarea fiscală s-au transmis date suplimentare la solicitările instituţiei europene în vederea analizei includerii în sectorul < Administraţiile publice > a unor societăţi precum CFR Infrastructură şi SC Termoelectrica SA".

Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, ne-a declarat că rezervele Eurostat faţă de calitatea cifrelor raportate de România privind deficitul bugetar nu sunt ieşite din comun şi că în momentul de faţă se analizează datele. Domnia sa a adăugat că până la 30 septembrie situaţia se va clarifica.

Institutul Naţional de Statistică mai precizează în comunicatul de presă transmis ieri că "situaţiile au fost elaborate de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României, conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate în contul de profit şi pierdere şi a celor din bilanţul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost făcute estimări deoarece contul de profit şi pierdere şi respectiv bilanţul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificării (31 martie a.c.). În şedinţa Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calităţii datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, în vederea identificării discrepanţelor dintre conturile financiare şi nefinanciare".

Toate ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să transmită Notificarea deficitului şi datoriei guvernamentale la Eurostat de două ori pe an, respectiv pe 31 martie şi 30 septembrie.

Până acum, Eurostat şi-a mai exprimat rezerve şi în anii precedenţi asupra datelor transmise de alte state membre în afară de România, cum ar fi Grecia, Danemarca şi Marea Britanie.

România ocupă locul 11 în UE în funcţie de deficitul bugetar de anul trecut ca pondere din PIB, calculat după standardele ESA95. Astfel, deficitul este de 6,4% din PIB în 2010, faţă de 8,5% în 2009, într-un clasament bazat pe datele Eurostat, condus de Irlanda şi Grecia.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, deficitul bugetar a fost, anul trecut, de 6,5% din PIB.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional să includă în calculul deficitului bugetar din acest an şi pierderile înregistrate de 30 de companii de stat centrale sau locale, precum şi titluri emise de Fondul Proprietatea, societăţile fiind astfel obligate să anunţe periodic la Ministerul Finanţelor indicatorii financiari şi operaţiunile efectuate.

Deficitul bugetar a fost de 1% din PIB în primul trimestru

Ţara noastră a încheiat primul trimestru din 2011 cu un deficit bugetar de 5,2 miliarde lei, respectiv 1% din PIB, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanaţelor Publice.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 41,6 miliarde lei, cu 10,2% mai mari faţă de anul precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoarea adăugată (+35,9%), accize (+20,4%), şi a veniturilor nefiscale (+5,9%).

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 46,8 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 1,3% faţă de anul precedent şi cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Potrivit Finanţelor, creşterea s-a datorat, în mare parte, plăţilor pentru proiecte cu finanţare din fonduri UE, care au evoluat de la 0,6 miliarde lei în primele trei luni ale anului precedent, la 2,2 miliarde lei.

Încasările la buget din contribuţii de asigurări sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 2,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Impozitul pe profit a scăzut în termeni nominali cu 13,3% faţă de perioada similară a anului precedent, iar încasările din impozitul pe venit au înregistrat un declin de 4,5% faţă de aceeaşi perioadă.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente.

Unele categorii de cheluieli se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent: cheltuieli de personal (-20,6%), subvenţii (-16,5%), asistenţă socială (- 2,8%).

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au continuat să crească accentuat, respectiv cu 73% faţă de luna februarie 2011 şi de 2,7 ori faţă de primele trei luni ale anului 2010.

Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 34,8%, ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în sumă de 6,2 miliarde lei în primele trei luni, respectiv 1,1% din PIB. (C.P.)

Boc: România va decide, până la finalul lunii, dacă îşi menţine actualul obiectiv de trecere la euro

România va decide dacă va renunţa la obiectivul 1 ianuarie 2015 de adoptare a monedei euro, prin Programul de convergenţă, care este dezbătut între Guvern, Banca Naţională şi Preşedinţie, şi va fi aprobat până la finalul acestei luni, a declarat, ieri, primul-ministru Emil Boc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb