Eurostat: Ţara noastră a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE în luna ianuarie

F.D.
Macroeconomie / 22 februarie

Eurostat: Ţara noastră a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE în luna ianuarie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflaţiei a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar şi în creştere faţă de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate, joi, de Eurostat.

În prima lună a acestui an, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,3%), Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Danemarca şi Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania şi Finlanda (toate cu o inflaţie de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%.

Cu toate acestea, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. E normal,

    daca cheltuielile militare/inarmare si ajutor Ucraina,

    este cel mai mare din Europa raportat la PIB-ul Romaniei 

    1. Mai ai copeici?

      Mai ai dolari ?

    În prezent, doar unul din doi indivizi din Uniunea Europeană (UE), în medie, deține cunoștințe financiare adecvate. În urma unui sondaj din 2023, care conținea cinci întrebări ce evaluau cunoștințele financiare de bază, doar jumătate dintre respondenți au răspuns corect la cel puțin trei din cele cinci întrebări. Aceasta reprezintă un nivel scăzut al cunoștințelor financiare și un obstacol pentru investițiile individuale în piețele financiare.

    Cele mai frecvente întrebări la care respondenții au răspuns corect au măsurat înțelegerea inflației și a relației dintre risc și randament. În contrast, doar unul din cinci respondenți a răspuns corect la o întrebare privind relația dintre ratele dobânzilor și prețurile obligațiunilor. 

    În ceea ce privește inflația, există o diferență semnificativă între respondenții celor mai puțin educați și cei mai educați în ceea ce privește răspunsul corect la întrebarea relevantă. Lacunele în înțelegerea conceptului de inflație sunt evidente și între cei mai tineri (18-24 de ani) și cei mai în vârstă (55+) și între cele mai sărace și cele mai bogate gospodării. 

    Există o discrepanță între genuri în cunoștințele financiare, cu 18 puncte procentuale mai mulți bărbați decât femei răspunzând corect la cel puțin trei din cele cinci întrebări, în medie, în UE. 

    Cei cu o mai mare cunoaștere financiară sunt mai puțin fragili financiar, în sensul că se descurcă mai bine în fața șocurilor financiare neașteptate, sunt mai predispuși să participe la piețele de acțiuni, economisesc mai mult și planifică mai bine pensiile, și sunt mai buni în gestionarea datoriilor. 

    Țările cu procente mai mari de persoane care au cunoștințe financiare au și un număr mai mare de persoane care economisesc și împrumută de la o instituție financiară, ceea ce indică faptul că doar cunoștințele financiare pot îmbunătăți includerea financiară. 

    Toate statele membre ale UE au sau sunt în proces de elaborare a unei strategii naționale de alfabetizare financiară. Există o nevoie urgentă de implementare a acestor strategii, de monitorizare a progresului în timp și de stabilire a celor mai bune practici. O atenție deosebită trebuie acordată modului în care cunoștințele financiare interacționează cu abilitățile digitale, deoarece serviciile financiare sunt tot mai digitalizate. Strategiile de alfabetizare financiară ar trebui, de asemenea, să contribuie la reducerea discrepanțelor de gen și a altor discrepanțe de cunoștințe între grupurile vulnerabile și să asigure că educația financiară începe devreme și în școli. 

    1. cata educatie financiara iti trebuie ca sa intelegi ca ROMANIA A AVUT IN IANUARIE CEA MAI MARE INFLATIE DIN EUROPA?

      Mariri pensii cu 13 % de la 1 ianuarie, mariri pensii speciale cu 18% de la 1 ianuarie(ca erau mici), mariri salarii bugatari cu 5% de la 1 ianuarie, 100 eur/ha bonus la agrcultori in ianuarie, totul pe datorie= inflatia cea mai mare din Europa. PSDNL=HOTI

      Iti trebuie multa educatie? ia zi 

      Am uitat marire pret benzina cu 25 de bani, acciza de la 1 ianuarie

      Si, nu va faceti probleme ca e TRANZITORIE. ca-n 2011, cand inflatia de 8% a fost tot tranzitorie, a tranzitat in 16 % in 2022.

    Asta e valabil și pentru popoare, în general țările de tip colonie și popoarele fraiere iau țeapă, în fond ce este capitalismul? pescuitul fraierilor și asta pe toate nivelurile

    capitalul strain actioneaza concertat . prostimea se minuneaza , Chirițoiu rezista !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb