Exclusiv: Ioan Niculae redevine majoritar în fosta SNTR

Ştefania Ciocârlan, Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 5 octombrie 2009

Exclusiv: Ioan Niculae redevine majoritar în fosta SNTR

Omul de afaceri, Ioan Niculae, a redevenit acţionarul majoritar al fostei Societăţi Naţionale "Tutunul Românesc" (SNTR), după cinci ani şi jumătate de la reprivatizarea societăţii.

Acţionarii "Galaxy Tobacco" (denumirea actuală a SNTR) au aprobat acum două luni o majorare de capital, în valoare de 40 milioane de dolari, prin aportul în numerar realizat exclusiv de către compania "InterAgro" (controlată de către Ioan Niculae), ca obligaţie a contractului de privatizare din 2001.

Decizia acţionarilor fostei SNTR a devenit publică, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

În urma operaţiunii, "InterAgro" i-a diluat pe partenerii italieni de la compania CTS, cei care au achiziţionat pachetul majoritar de la statul român în ianuarie 2004.

Ioan Niculae a confirmat ieri pentru ziarul BURSA schimbarea raporturilor în acţionariatul fostei SNTR : "Statul m-a obligat, printr-o ordonanţă de guvern din 2005, să investesc 40 de milioane de dolari în "Galaxy Tobacco". Ulterior, am semnat o convenţie în care am acceptat ca "InterAgro" să facă această investiţie cu condiţia ca statul să recunoască faptul că am adus aceşti bani".

Omul de afaceri mai susţine că banii au fost transferaţi prin ordin bancar: "Avem un audit care dovedeşte investiţia, iar AVAS a făcut un control la societate şi a văzut că a fost relizată investiţia de către "InterAgro".

Cu aceşti bani, compania controlată de Ioan Niculae a ajuns să deţină 53,7% din "Galaxy Tobacco", după ce la începutul acestui an figura cu o pondere de sub 1%. Restul acţiunilor sunt deţinute de către CTS Tobacco Limited (24%), companie înregistrată în Insulele Virgine, şi, respectiv, de CTS Italia, cu 21,6%.

Ioan Niculae nu exclude însă varianta să renunţe la calitatea de acţionar majoritar: "Probabil că o să-mi vând acţiunile către cei care erau acţionari majoritari înainte, dar pentru aceeaşi sumă pe care am investit-o în societate".

Consorţiul CTS -Galaxy a cumpărat, de la AVAS, pachetul majoritar în ianuarie 2004, după ce statul redevenise majoritar prin aportul unor terenuri, subiect prezentat în exclusivitate de ziarul BURSA la acel moment. Atunci, ziarul BURSA arăta că operaţiunea prin care AVAS redevenise majoritar în SNTR s-a bazat pe un teren care, în fapt, se afla în patrimoniul unei alte companii, în care Ioan Niculae figura ca acţionar majoritar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb