EXCLUSIV: LA "TURISM", NU LA "DEZVOLTARE" O nouă companie de investiţii fără bani

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 7 iunie 2010

O nouă companie de investiţii fără bani
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Ministrul Udrea vrea să desfiinţeze compania de investiţii de la Ministerul Dezvoltării, dar înfiinţează alta pe Turism

    Cu un buget de doar 800.000 lei, compania de investiţii va gestiona activele statului în turism

    Cu unsprezece zile înainte să anunţe desfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii, ministrul Elena Udrea a aprobat constituirea unei noi companii de investiţii care să gestioneze afacerile statului din domeniul turismului.

    "Compania de Investiţii pentru Turism", a apărut pe 14 mai prin schimbarea numelui şi domeniului de activitate al Centrului de Învăţământ pentru Turism SA, societate responsabilă cu formarea profesională a personalului din turism. Pe 25 mai, tot ministrul Elena Udrea anunţa că a decis desfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii ca să elimine orice suspiciuni legate de cheltuirea banului public cu sălile de sport şi cu patinoarele.

    Compania va gestiona toate operaţiunile comerciale asupra patrimoniului statului din domeniul turismului, inclusiv vânzări, achiziţii sau fuziuni, susţin surse oficiale din cadrul companiei.

    Noua structură va investi şi în formarea profesională a personalului, integrând astfel şi domeniul de activitate al fostului Centru de Învăţământ Turistic, mai precizează sursele noastre.

    Surprinzător, însă, noua companie de investiţii pare că nu a fost creată, pentru început, pentru investiţii, ci să vândă participaţiile statului din domeniul turismului. Cu alte cuvine, să vândă cam tot ce a mai rămas de vândut în posesia statului după marea privatizare din turism, înfăptuită de Dan Matei Aghaton.

    Un argument pare să fie şi faptul că noua societate va defila, anul acesta, cu un buget infim de doar aproximativ 800.000 lei, cât avea programat fostul Centru de Învăţământ pentru Turism, conform surselor noastre. Cu nici 200.000 euro este lesne de înţeles că investiţii majore în domeniul turismului nu se pot face în condiţiile actuale. Mai mult, noua companie va prelua şi activele Centrului, respectiv un teren cu construcţii de aproximativ 6 hectare de teren, în Capitală.

    "Ţinând cont de dificultăţile bugetare, pentru început compania va începe procesul de vânzare a unor pachete de acţiuni pe care statul le deţine în domeniul turismului, iar pe viitor, cu o parte din banii obţinuţi va continua proiectele de investiţii deja începute", susţin sursele noastre.

    De altfel, compania are ca domeniu de activitate "hoteluri şi alte facilităţi de cazare similiare", iar în Monitorul Oficial nu se pomeneşte nimic tocmai despre cuvântul cheie, "investiţii".

    Ministrul Elena Udrea a declarat, în repetate rânduri, că susţine ideea vânzării infrastructurii de turism aflate în proprietatea statului către operatorii de turism. Ministerul estimează venituri din privatizare, anul acesta, de 10 milioane lei.

    Potrivit ministrului, statul pierde întodeauna din administarea acestor obiective, iar prin vânzarea activelor hoteliere, statul ar încasa sume de bani pentru alte investiţii mai necesare precum cele în drumuri.

    Statul mai deţine active atractive în domeniul turismului, având acţiuni la un număr de 22 de societăţi comerciale, unele dintre ele la hoteluri renumite: Lido (42,8%), Athenee Palace (33,9%), Mamaia (96%), Neptun-Olimp (52,2%), Litoral (82,27%), Predeal (89,9%) sau Robinson (21,5%).

    Ceea ce arată că este posibil să asistăm la vânzarea acestor pachete de acţiuni în perioada următoare.

    Patronatele: Nu am fost consultaţi pentru înfiinţarea Companiei de Investiţii

    Organizaţiile patronale susţin că nu au fost consultate de către minister atunci când s-a luat decizia înfiinţării Companiei de Investiţii pentru Turism, prin schimbarea denumirii şi obiectului de activitate al Centrului de Învăţământ Turistic.

    "Noi nu am ştiut de acest proiect, în mod normal ar fi trebuit să fim consultaţi", ne-a declarat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

    Domnia sa consideră că statul procedează corect că vrea să-şi vândă pachetele minoritate de acţiuni: "Este mai uşor pentru stat să tragă la răspundere o societate comercială la care nu mai este acţionar minoritar".

    La rândul său, Mihai Râjniţă, secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) ne-a precizat că a aflat din alte surse despre demersul ministerului de resort: "Noi nu am fost consultaţi în această privinţă, deşi am fi putut să contribuim cu expertiza pe care o deţinem".

    Secretarul general al FIHR s-a arătat destul de reticent faţă de acest proiect.

    Ce spune Ministerul:

    "Societatea la care faceţi referire funcţionează, ca societate pe acţiuni,din 2008, dar denumirea nu corespundea domeniului de activitate, având în vedere că societatea are în proprietate şi administrare infrastructura turistică. Ca urmare, în ultima şedinţă a AGA, s-a hotărât modificarea denumirii din SC Centrul de Învăţământ Turistic SA în SC Compania de Investiţii pentru Turism SA, şi stabilirea obiectului de activitate ca fiind "Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare - cod CAEN 5510". (Până în 2008, Centrul de Învăţământ Turistic a funcţionat ca unitate publică în coordonarea ministerului de resort de la acea dată). Societatea nu se va ocupa de vânzarea pachetelor de acţiuni pe care statul le deţine în acest sector, întrucât pachetele de acţiuni aparţin altor societăţi. În ceea ce priveşte bugetul societăţii, facem precizarea că aceasta nu este finanţată din fonduri de la bugetul de stat".

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. alti bani, alta distractie. o prostie sa desfiintezi CNI doar ca unii fura

      1. BRAVO ELEBA

        or sa vanda hotelurile si gata, ce sa faca altceva?

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    06 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9728
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
    Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb