EXCLUSIVITATE Cupru Min, disputat de Glencore, Trafigura şi Dundee Precious Metals

A.C.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 18 iunie 2013

Cupru Min, disputat de Glencore, Trafigura şi Dundee Precious Metals

Varujan Vosganian: "Caietul de sarcini al Cupru Min, gata la finalul săptămânii"

Interesele din zona resurselor naturale au început să se intensifice în ultima perioadă, mai cu seamă după ce Guvernul a decis modificarea legii minelor astfel încât activitatea de minerit să fie relansată.

Peisajul celor intresaţi de resursele naturale ale ţării începe să prindă contur, în această ecuaţie întâlnind companii de talie mondială precum Glencore sau Trafigura.

O situaţie similară are loc şi la societatea Cupru Min Roşia Poieni care deţine circa 60% din rezervele de cupru ale ţării noastre, unde se doreşte încheierea unui parteneriat strategic pentru atragerea unor investitori. Aceştia vor primi, în schimbul investiţiilor de mediu şi tehnologizare, o parte din producţia de cupru a minei din Abrud.

Printre companiile intresate de activitatea de la Roşia Poieni îi întâlnim pe elveţienii de la Glencore şi Trafigura, numele acestora fiind confirmat de către ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Domnia sa ne-a declarat, ieri, că îşi doreşte ca până la sfârşitul săptămânii să finalizeze caietul de sarcini al Cupru Min Abrud, astfel încât să poată demara procesul de evaluare al investitorilor.

Totodată, Varujan Vosganian ne-a confirmat că Trafigura şi Glencore sunt două din cele opt companii care şi-au manifestat interesul pentru un posibil parteneriat cu societatea Cupru Min.

O altă companie interesată de cuprul de la Roşia Poieni este Dundee Precious Metals, listată la bursa din Toronto, care a participat şi în 2012 la privatizarea (eşuată) a Cupru Min, potrivit unor surse apropiate proiectului.

Cei de la firma canadiană mai sunt prezenţi şi în Bulgaria, Namibia şi Armenia, unde deţin perimetre de exploatare a unor zăcăminte precum aur, argint, cupru şi zinc.

Lista scurtă a investitorilor de la Cupru Min mai cuprinde alte două firme indiene, potrivit aceloraşi surse, precum şi o asociaţie formată din angajaţii de La Roşia Poieni.

Săptămâna trecută, ministrul economiei, Varujan Vosganian i-a prezentat premierului Victor Ponta lista celor opt companii interesate să investească la Cupru Min o sumă care oscilează între 40 si 80 de milioane de euro.

Potrivit declaraţiilor lui Varujan Vosganian, plafonul de sus este excesiv, cifra finală a ofertei urmând să fie undeva în jurul nivelului minim.

"Sunt opt companii, dintre care trei sunt printre primele zece din lume. Despre celelalte cinci nu stiu exact ce sa va spun, pentru ca unele s-ar putea sa fi fost special facute cu contributii de capital in spate pe care, in acest moment, inca nu le identificam", declara săptămâna trecută ministrul Economiei.

Atât Glencore cât şi Trafigura sunt legate de numele magnatului Marc Rich. Compania multinaţională Glencore este listată la bursa din Londra şi Hong Kong.

Anul trecut Glencore a fuzionat cu Xstrata, o altă companie de top din domeniul minier, cu sediul în Elveţia.

Noua entitate, Glencore Xstrata are o capitalizare bursieră cumulată de 64 miliarde de euro, noul grup ocupând locul patru în topul celor mai puternice companii pe resurse naturale la nivel mondial.

Trafigura este prezentă în ţara noastră din 1997 prin societatea Romrecycling, specializată în colectarea, prelucrarea şi procesarea deşeurilor. Trafigura deţine peste 30 de companii în SUA, China, Japonia, Australia, Africa, Europa (Rusia, Finlanda, Franţa, Ungaria, Turcia).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb